Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Jokkmokks Marknad

E-mailadres Afdrukken

Rustiek feest …

Midden in de winter explodeert het plaatsje Jokkmokk in een carnavalachtig feest. De koudste markt ter wereld is al sinds 400 jaar een kleurrijke traditie.

Het is rendieren, sneeuwdriften, een gekrioel van mensen in Samische klederdracht, een massief aanbod op cultureel gebied en rustieke feesten op de avonden.

Het niveau ligt hier duidelijk hoger dan bij andere markten met hun gebruikelijke aanbod van goedkope spullen en snoepgoed.

In de 17e eeuw ging het er vermoedelijk allemaal wat minder vrolijk toe, omdat de markt toen door de koninklijke macht werd georganiseerd om belasting te innen, Gods woord te verkondigen en om haar macht te tonen.

Meer informatie: www.jokkmokksmarknad.se

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.