Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Verkeer

E-mailadres Afdrukken

Er is tegenwoordig weinig verschil tussen de verkeersregels in Nederland en Zweden, maar vroeger reed men in Zweden aan de linkerkant van de weg. Op 3 september 1967 schakelde Zweden over van het links rijden naar het rechts rijden.

Een aantal verschillen in het verkeer willen wij hieronder toch graag noemen.

Afstanden

De Zweden maken bij het (mondeling) vermelden van afstanden graag gebruik van de 'mil'. Deze Noordse mijl is 10 kilometer lang. Als een Zweed zegt dat iets op bijv. 3,5 mil afstand ligt dan is dat dus niet ongeveer 5 kilometer maar 35 kilometer!

Alcohol

In Zweden geldt een maximum alcoholpromillage van 0,2. Met één biertje bent U hier al gevaarlijk dichtbij of er zelfs overheen. Overtredingen worden zeer zwaar bestraft.

Licht

In Zweden is, ook overdag, het voeren van minimaal dimlicht verplicht.

Snelheid

De volgende maximum snelheden gelden, tenzij anders aangegeven voor personenauto's, motorfietsen, lichte vrachtwagens en busjes tot een totaalgewicht (voertuig + inzittenden + goederen) van 3.500 kg. :

Woonwijken 30
Binnen de bebouwde kom 50
Buiten de bebouwde kom 70
Autowegen 90
Autosnelwegen 110
Auto + geremde aanhanger/caravan of ongeremde aanhanger/caravan waarvan het totaalgewicht van de aanhanger/caravan niet groter is dan het halve gewicht van het trekkende voertuig, maar in ieder geval niet groter dan 750 kg. 80
Auto + ongeremde aanhanger/caravan waarvan het totaalgewicht van de aanhanger/caravan groter is dan het halve gewicht van het trekkende voertuig of hoger is dan 750 kg. 40

Overtredingen worden streng bestraft. Een overschrijding van de maximum snelheid met meer dan 30 km/u betekent automatisch intrekking van Uw rijbewijs.

Vreemde verkeersborden

Waarschuwingsbord voor elanden en/of herten. Vrij algemeen in het zuiden en midden van Zweden. De provincie Värmland overweegt op dit moment alle borden te verwijderen. Er verdwijnen elk jaar teveel borden als souvenir naar met name Duitsland.
Dit bord komt men in Zweden en de overige Scandinavische landen regelmatig tegen. Het geeft aan dat er een bezienswaardigheid te zien is.
Dit bord treft men uitsluitend aan op de kleinere wegen. Het geeft een uitwijkplaats aan waar twee, elkaar tegenkomende, voertuigen elkaar kunnen passeren. Het bord is natuurlijk extra van belang voor auto's met caravan of andere aanhanger.

Afkortingen op verkeersborden

Afkorting Zweeds Nederlands Afkorting Zweeds Nederlands
N Norra noord L Lilla klein
Ö Östra oost St Stora groot
S Södra zuid S:t Sankt sint
V Västra west K:a Kyrka kerk
Stn Station station G:a Gamla oud
 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.