Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Algemeen Films Liza Marklund


Liza Marklund

E-mailadres Afdrukken

Liza Marklund (1962), geboren als Eva Elisabeth Marklund, groeide op in het hoge noorden van Zweden en was al op jonge leeftijd verslingerd aan Amerikaanse misdaadromans. Op haar zestiende ging ze van school en begon een ongeregeld leven met uiteenlopende baantjes in de Verenigde Staten, Zuid-Amerika, Israël en Engeland. Na vijf jaar keerde Marklund terug naar Stockholm om de journalistiek in te gaan. Ze werkte als redactiechef bij verschillende kranten en de televisie en ontpopte zich als een gevreesd columniste. Van haar eerste misdaadromanSpringstof werden in Zweden 700.000 exemplaren verkocht.

Van de daaropvolgende romans rond misdaadjournaliste Annika Bengtzon – Studio Zes,ParadijsPrime timeDe Rode WolfHet testament van Nobel en Levenslang – zijn wereldwijd meer dan 7 miljoen exemplaren verkocht in 29 talen. Samen met Mia Eriksson schreef Marklund de twee documentaire romans Ondergedoken en Asiel. In 2007 verscheen Er is een speciale plek in de hel voor vrouwen die elkaar niet helpen, een grappige gids om de verschillen tussen mannen en vrouwen te leren begrijpen.

Naast haar schrijfwerk runt Marklund haar eigen uitgeverij en is ze actief voor Unicef. Met haar man en drie kinderen woont ze afwisselend in Zweden en in Spanje.

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.