Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Algemeen Boeken Henning Mankell


Henning Mankell

E-mailadres Afdrukken

Henning Mankell (1948) is opgegroeid in Härjedalen. Hij is behalve schrijver ook artistiek leider van het Teatro Avenida in de Mozambikaanse hoofdstad Maputo.

Hij ontpopte zich in de jaren zeventig als toneelschrijver. Zijn eerste roman publiceerde hij in 1973. Mankell schrijft zowel literaire romans als misdaadromans. Zijn internationale roem dankt hij aan de negendelige reeks over inspecteur Kurt Wallander.

Met de populaire Kurt Wallander is het na de negendelige reeks overigens niet afgelopen. Mankell heeft aangegeven deze reeks als afgesloten te beschouwen, maar Wallander leeft voort. Mankell heeft al een eerste vervolgroman geschreven over het politiekorps waar Wallander in dient. Hoofdpersoon is Wallanders dochter Linda, en Kurt Wallander speelt zelf op de achtergrond mee. De vertaling van deze roman, Voor de vorst,is in 2006 verschenen. Mankell heeft aangekondigd dat hij in 2007 hoopt een tweede 'Linda'-roman te schrijven.

Naast de Wallander-romans schreef Mankell een misdaadroman over de jonge inspecteur Stefan Lindman, De terugkeer van de dansleraar. En in 2005 publiceerde Mankell de thriller De hersens van Kennedy, waarin een moeder op zoek gaat naar de ware oorzaak van de dood (vermeende zelfmoord) van haar vijfentwintigjarige zoon.

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.