Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

 • Vergroot lettergrootte
 • Standaard lettergrootte
 • Verklein lettergrootte


De taal

E-mailadres Afdrukken

Het Zweeds is misschien wel de meest welluidende taal van Scandinavië. Ook in het Zweeds zijn er verschillen tussen de vaak door dialekten beïnvloede spreektaal (Talspråk) en de officiële schrijftaal (Riksspråk). In het zuidelijk deel van Zweden is de invloed van het Deens goed merkbaar, terwijl de taal in het westen en noord-westen meer verwantschap heeft met het Noors.

Spreek jij Zweeds?

Spreek jij Zweeds?

Een onderzoekje (zie grafiek) onder onze lezers laat zien dat 10,8% de taal vloeiend spreekt, 6,4% de taal redelijk spreekt en 15,8% de taal een beetje spreekt. 67% van onze lezers spreekt geen Zweeds.

Voor de mensen die een beetje of helemaal geen Zweeds spreken maar dat wel graag zouden willen geven wij hieronder een aantal mogelijkheden om de Zweedse taal te leren.

Je kunt je op zeer veel verschillende manieren vertrouwd maken met het Zweeds. Voor de één is een enkel woordje Zweeds genoeg om zich te kunnen redden bij bijv. het boodschappen doen. Voor de ander mag het best een universitaire studie zijn. De een kan prima een zelfstudie doen, de ander heeft meer een stok achter de deur nodig en kiest voor klassikaal onderwijs.

Taalcursus

Basiscursus Zweeds deel 1

Basiscursus Zweeds deel 1 is een goed hulpmiddel voor iedereen die zelfstandig of in een groep Zweeds wil leren.

Dit eerste deel is bedoeld voor beginners en begint met een informatief stuk over de Zweedse taal, gevolgd door een beknopte behandeling van de uitspraak van het Zweeds.

Het boek telt twaalf lessen die elk bestaan uit ondermeer een dialoog, twee teksten, een woordenlijst en een behandeling van de grammaticale moeilijkheden uit de teksten. Aan het eind van elke les zijn vragen over de behandelde stof en uitspraak- en conversatieoefeningen opgenomen.

Basiscursus Zweeds deel 2

Basiscursus Zweeds deel 2 is bedoeld voor gevorderden.

Het boek bevat twaalf lessen met dialogen en teksten, aan de hand waarvan de woordenschat en de grammatica worden uitgebreid.

Iedere les bevat een lijst van de onbekend veronderstelde woorden en verschillende oefeningen. Achter in het boek is een overzicht van onregelmatige werkwoordsvormen opgenomen.

Het boek bevat ook twee audio cd’s waarop de dialogen en teksten zijn ingesproken.

Samen met het boek Basisgrammatica Zweeds vormt dit boek een compleet (zelf)studiepakket voor iedereen die, zelfstandig of in een cursus, de Zweedse taal wil leren.

Zweeds Basiscursus deel 2 bestaat uit een boek, twee audio cd's en een woordenlijst.

Basisgrammatica Zweeds

De Basisgrammatica Zweeds is een praktisch naslagwerk geschikt voor iedereen die zich de Zweedse taal eigen wil maken.

Het is niet alleen bruikbaar als aanvulling op de eerder verschenen onderdelen van het studiepakket Basiscursus Zweeds, maar ook als zelfstandig grammaticaboek. Adrie Meijer schenkt bijzondere aandacht aan de problemen waar Nederlandstaligen tegen aanlopen als zij Zweeds leren, bijvoorbeeld de woordvolgorde en het gebruik van de bepaalde of onbepaalde vorm van het bijvoeglijk en het zelfstandig naamwoord. De overzichtelijke presentatie van de taalregels en de toelichting met eenvoudige voorbeeldzinnen dragen bij tot de toegankelijkheid van dit boek. Mede hierdoor is de Basisgrammatica Zweeds een onmisbaar hulpmiddel bij het verwerven van deze Scandinavische taal.

De woordenlijst Zweeds-Nederlands / Nederlands-Zweeds bevat circa drieduizend Zweedse lemma's. In de lijst zijn alle woorden die voorkomen in deel 1 en 2 van de Basiscursus Zweeds opgenomen, aangevuld met woorden uit het alledaags taalgebruik. Daarnaast schenkt de auteur aandacht aan werkwoorden, woordsoort en afwijkingen in de uitspraak.

Leer Zweeds - Snel Zweeds leren

De Cursus Zweeds Talk Now Zweeds is ontworpen voor mensen die snel een taal willen leren. Het is verslavend, erg leuk en maakt leren makkelijk.

U wilt de basisbeginselen van de Zweedse Taal met spoed onder de knie krijgen, maar u heeft geen tijd om de taal vloeiend te leren spreken ? Talk Now Zweeds is het programma dat u nodig heeft.

Talk Now Zweeds is een interactieve cursus Zweeds op CD-ROM die u zelf thuis vanuit onder andere het Nederlands kunt volgen op uw PC of Mac. De cursus is tevens standaard te volgen vanuit 100 andere talen.

 • Ideaal voor beginners.
 • Compleet: Met onderwerpen zoals: eerste woorden, zinnen, eten & drinken, tijd enz.
 • Vergelijk uw uitspraak: Gebruik de opname faciliteit en vergelijk uw uitspraak met inwoners van het land zelf.
 • Interactief: Direct reactie op iedere keuze die u maakt.
 • Test uw kennis: Toetsen voor beginners en gevorderden en een prikkelend geheugenspel.
 • Controleer uw vorderingen: Houdt uw totale score steeds in de gaten en print uw prijzen.
 • Helpfunctie: Een altijd oproepbare helpfunctie in meer dan 80 talen.
 • Print een beeldwoordenboek.
 • Print uw eigen woordenlijst als handig naslagwerk.
 • Te volgen vanuit meer dan 100 talen: De eigen taal is in te stellen in het beginmenu, waarna de cursus te volgens is vanuit iedere gewenste taal (ook vanuit het Nederlands).

Leer Zweeds - Voor halfgevorderden

Deze taalcursus Zweeds voor Halfgevorderden op CD-Rom is geschikt voor mensen met een redelijke basiskennis van de Zweedse taal. Met deze cursus ontwikkelt u verder uw Zweedse uitspraak, spreekvaardigheid en het begrijpen van de Zweedse taal. De taalcursus gaat dieper in op het correct toepassen van grammatica en verbetert en ontwikkelt uw algemene taalvaardigheid.

Start met deze cursus als u al een redelijke basiskennis van de Zweedse taal heeft, of als vervolgcursus voor de beginnerscursussen: Talk now Zweeds of Talk More Zweeds.

De taalcursus World Talk Zweeds bevat:

 • Diverse oefeningen zoals:
 • Wat zegt u ? Zinsopbouw Uit eten
 • Taal-oefeningen over mensen, dieren, richtingen en algemene conversaties.
 • Opname studio: Neem de plaats van een acteur en bouw aan het spreken van een vreemde taal.
 • Interactief: Direct reactie op iedere keuze die u maakt.
 • 6 Verhalen: Voor het oefenen van een dictee en het begrijpen van de tekst in uw eigen tempo.
 • Geschikt om oefeningen uit te printen
 • Te volgen vanuit meer dan 70 talen: De hulptaal is in te stellen in het beginmenu, waarna de cursus te volgens is vanuit iedere gewenste taal (ook vanuit het Nederlands).

Woordenboeken

Gedrukt

Van Dale woordenboeken

De bekende fabrikant van woordenboeken levert diverse woordenboeken Nederlands-Zweeds en Zweeds-Nederlands.

 

Basiswoordenschat Nederlands-Scandinavisch

Deze Basiswoordenschat Nederlands-Scandinavisch omvat de drie grootste Scandinavische talen: Deens, Noors en Zweeds. Voor het Noors zijn beide schrijftalen, het Bokmål en het Nynorsk, in de woordenlijst opgenomen.

Het boek bevat circa 4500 gangbare woorden die in 17 thema’s zijn ondergebracht. De thema’s bestrijken de belangrijkste leef- en werksferen, van sociale contacten tot economie en van gezondheid tot inkopen doen. Binnen deze thema’s zijn de woorden zo geordend dat er wat betekenis betreft een logisch verband is. Veel voorkomende zinnetjes zijn in hun geheel vertaald. Voor iedere taal zijn een vereenvoudigde grammatica en de uitspraakregels opgenomen.
Het boek is verder voorzien van een register van Nederlandse woorden om snel de Scandinavische equivalenten te kunnen vinden.

Voor iedereen die geïnteresseerd is in de Scandinavische talen biedt dit boek de mogelijkheid, om in een of meer van deze talen een basiswoordenschat op te bouwen, die nauw aansluit bij situaties in het dagelijks leven.

On-line

Online woordenboek NL-SE / SE-NL http://ordbok.lagom.nl/woordenboek.html
Meertalig woordenboek NL-SE / SE-NL http://www.woordenboek.eu/vertaling/Zweeds/

Opleidingen

Hieronder volgen enkele links naar instellingen waar U de Zweedse taal kunt leren.

InstituutSoort studieOpmerkingen
Assimil Zelfstudie Cassette
Björn Engdahls Swedish Course Internet
Bureau Svejo Maatwerk Groningen of op locatie of via Skype.
Buro voor Zweeds Leren Klassikaal / privé Utrecht
DC Taleninstituut Klassikaal Eernewoude en Drachten
Folkuniversitetet Klassikaal Diverse (zomer-)cursussen, in diverse Zweedse steden, voor zowel beginners als gevorderden en 'special courses' gericht op literatuur, cultuur of het bedrijfsleven
International Language Centre Klassikaal Waalwijk
Katti Gabrielson Klassikaal / privé Nijmegen
Lesexpres Zweeds Internet Eenvoudige, gratis online cursus
LOI Zelfstudie Cassette of CD-Rom
Nederlandse Handels Academie Zelfstudie Cassettes, CD's
NHA Zelfstudie Cassettes, CD's
NTI Zelfstudie Cassette
Scandinavisch Vertaal- & Informatiebureau Nederland Klassikaal Groningen
Scanditaal - Centrum voor Scandinavische Talen en Culturen Klassikaal Den Haag
Svenska för Invandrare Klassikaal Vele gemeenten in Zweden
Svenska Institutet Zelfstudie Boeken, cassettes, CD's
Uppsala International Summer Session (Zweden) Klassikaal Uppsala, Zweden
Volksuniversiteiten Klassikaal Diverse plaatsen

Wij realiseren ons dat bovengenoemde lijst nooit kompleet kan zijn. Wilt U zo vriendelijk zijn om eventuele nieuwe of verdwenen 'taal-links' mede te delen aan onze webmaster, zodat wij deze ook op kunnen nemen in bovenstaande lijst.

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.