Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

 • Vergroot lettergrootte
 • Standaard lettergrootte
 • Verklein lettergrootte


Dalarna

E-mailadres Afdrukken

Midzomer, Dalarna-paardjes, Volksmuziek, Festivals, Falu-rode huisje en mooie bergen ...

Wapen van Dalarna

Dalarna wordt soms wel de mooiste provincie van Zweden genoemd. Daar zijn de andere Zweedse provincies het uiteraard niet mee eens. De naam Dalarna heeft een vertrouwde klank bij veel Nederlanders en Belgen en het Dala-paardje, het bekende rode, houten souvenir, is symbool geworden voor geheel Zweden. Dat kan ook bijna niet anders, want dit ‘hart van Zweden’ biedt alles en is zoals men zich Zweden graag voorstelt.

Dalarna ligt in Midden Zweden, zo’n 500 á 600 kilometer ten noorden van Göteborg en daarmee binnen één dag per trein of auto vanuit Göteborg bereikbaar. De provincie ligt tussen twee andere populaire provincies: Värmland in het zuiden en Jämtland-Härjedalen in het noorden.

Met Värmland deelt Dalarna het liefelijke landschap met haar groene heuvels, glanzende meren, uitgestrekte wouden en op de achtergrond de blauwe bergen. Dit landschap tref je vooral aan in het gebied rond het Siljan-meer, dat ook wel het ‘oog van Dalarna’ wordt genoemd. Hier steken de rode huisjes en de witte berken prachtig af tegen de groene, bloemenrijke weiden.

De ruige ‘fjällvärld’ (bergwereld) van Jämtland-Härjedalen vind je terug in het noorden van de provincie in de buurt van de plaatsen Sälen aan de Västerdälv en Särna en Idre aan de Österdalälv. Dit gebied is tevens een van de meest populaire wintersportgebieden van Zweden. Het gebied wordt,  vanuit het noordwesten naar het zuidoosten, doorsneden door de twee machtige rivieren Västerdalälv en Österdalälv. De twee rivieren stromen door dicht beboste gebieden waar je op de berghellingen nog altijd de karakteristieke ‘fabodar’ (zomerboerderijen) vindt. Sommige daarvan zijn nog altijd op traditionele wijze in gebruik, anderen worden aan toeristen verhuurd. In deze buurt, grenzend aan Jämtland-Härjedalen, ligt het zuidelijkste weidegebied voor rendieren van Zweden. Er komen in dit gebied ook beren voor.

Ook op het gebied van geschiedenis en cultuur is Dalarna buitengewoon interessant. De bevolking van Dalarna vormde in de 15e eeuw de sterkste aanhang van Engelbrekt in de strijd tegen de Denen. Een eeuw later kwam het in de streek rond het Siljan-meer onder leiding van Gustav Vasa tot een succesvolle opstand tegen de Deense overheersing.

De hele provincie, maar in het bijzonder de streek rond het Siljan-meer is bekend om de rijke cultuur en folklore. De beroemde schilder en beeldhouwer Anders Zorn werd er geboren en werkte in Mora. Ook de bekende dichter E.A. Karlfeldt, de psalmdichter J.O. Wallin en de zanger Jussi Björling kwamen uit Dalarna. De mystieke schoonheid van de natuur was een inspiratiebron voor veel kunstenaars uit andere streken, waaronder de beroemde schrijfster Selma Lagerlöf uit Värmland.

Dalarna is verder beroemd om de allegorische kerkschilderingen in de Dalarnische boerenstijl, de zogenaamde ‘Dalmålningar’. De mooiste voorbeelden hiervan treft men aan in Rättvik en omgeving. De bevolking van Dalarna heeft beter dan waar dan ook in Zweden de tradities van folklore en streekkostuums in stand gehouden.

Traditiegetrouw worden op Midzomer de kerkgangers, gestoken in oude klederdracht, in lange boten naar de kerk van Leksand gevaren. De dag erna worden er met deze kerkboten wedstrijden gehouden. Het Midzomernachtfeest wordt in elke stad en in elk dorpje uitbundig gevierd, waarbij rond de meiboom de oeroude volksdansen worden uitgevoerd. Elk feestelijk gebeuren in Dalarna wordt opgeluisterd door de ‘spelmän’, de ensembles van violisten. Evenals in Värmland zijn ook in Dalarna de oude volksmusicals populair.

Wist je trouwens dat ...

 • ... Dalarna een oppervlakte van 28.194 km² heeft ?
 • ... Falun de provinciehoofdstad is ?
 • ... de hoogste berg in Dalarna de Storvätteshogna (1204m) is ?
 • ... het Siljan-meer het grootste meer in Dalarna is met een oppervlakte van 290 km² ?
 • ... het Siljan-meer met een diepte van 124 meter tevens het diepste meer van Dalarna is ?
 • ... Dalarna over 6.200 meren beschikt ?
 • ... de langste rivier van de provincie de Dalälven is met een lengte van 520 kilometer ?
 • ... de hoogste waterval de Njupeskär is met een valhoogte van 97 meter ?
 • ... in Falun zich de rijkste kopermijn in Europa sinds vele eeuwen bevond ?
 • ... elk jaar, op de eerste zondag van maart, de Vasalopp, een langlaufwedstrijd van 85km, wordt gehouden ?
 • ... er elke zomer een feest is in Falun, ter ere van de bekende Falu-worst(falukorv) ?
 • ... de allereerste officiële sportwedstrijd in Zweden al in 1792 in Falun werd gehouden ?
 • ... Dalarna meer dan 2.500 'speelmannen' heeft, die de muzikale tradities voortzetten ?
 • ... er elk jaar kerkbootraces op het Siljanmeer worden gehouden ?
 • ... dat Stora Kopparbergs Bergslags AB (tegenwoordig STORA) in 1288 het eerste bedrijf ter wereld was dat aandelen uitgaf ?
 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.