Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Vakantie Provincies


Provincies

E-mailadres Afdrukken

Lappland Norrbotten Västerbotten Ångermanland Medelpad Jämtland Härjedalen Hälsingland Gästrikland Öland Gotland Blekinge Bohuslän Halland Skåne Dalsland Närke Småland Östergötland Södermanland Uppland Västmanland Dalarna Värmland Västergötland

Provincies of landschappen ?

De Zweedse provinciesZweden is opgedeeld in 21 provincies (län) en 25 landschappen (landskap).

De landschappen geven de namen weer van de vroegere provinciale opdeling van het land. Deze namen zijn zo ingeburgerd en worden bijna overal nog steeds gebruikt in het dagelijks taalgebruik.

Op deze en de volgende pagina's zullen wij uitsluitend gebruik maken van de landschapsnamen als provincienamen. Waar wij dus over provincies spreken bedoelen wij eigenlijk landschappen.

Sommige populaire 'provincies' zouden bij het gebruik van de officiële provincienamen niet eens meer voorkomen : Närke ligt in Örebro Län, Härjedalen ligt in Jämtlands Län, Lappland ligt voor een groot gedeelte in Norrbottens Län en voor het andere deel in Västerbottens Län.

Ook indien een län-naam overeenkomt met een landschapsnaam hoeft dit niet te betekenen dat de gebieden elkaar precies overlappen. Soms is er ineens een stukje landschap wat onder het bestuur van de naastliggende provincie valt.

Overzicht Län

De 'län' (provincies) zijn de huidige bestuurlijke eenheden waarin het land is opgedeeld. Een län wordt bestuurd door Länsstyrelsen. Deze namen worden, voor zover zij afwijken van landschapsnamen, bijna alleen op officiële stukken gebruikt.

Voor de volledigheid volgt hieronder een tabel met de namen en codes van de län.

Naam Code Naam Code Naam Code
Blekinge län K Kalmar län H Värmlands län S
Dalarnas län W Kronobergs län G Västerbottens län AC
Gotlands län I Norrbottens län BD Västernorrlands län Y
Gävleborgs län X Skåne län M Västmanlands län U
Hallands län N Stockholms län AB Västra Götalands län O
Jämtlands län Z Södermanlands län D Örebro län T
Jönköpings län F Uppsala län C Östergötlands län E

 


 

Wat is jouw favoriete provincie?

In de periode van 6 april 2011 t/m 8 juni 2011 hebben wij een onderzoekje gehouden onder onze lezers naar hun favoriete provincie.

Duidelijk favoriet is de provincie Värmland en dat hadden wij wel een beetje verwacht.

De strijd om de tweede plaats gaat tussen Dalarna en Småland en de laatst genoemde provincie verrast ons wel een beetje.

Jämtland doet het een klein stukje beter dan Skåne en de provincies Östergötland, Hälsingland, Dalsland en Västmanland liggen niet zo heel ver uit elkaar.

Verrassend is dat de mooie provincie Gästrikland nogal achter blijft bij de overige provincies.

Tot slot geeft 8,6% de vookeur aan een andere provincie dan de genoemde provincies.

Misschien moet de conclusie wel zijn dat gewoon heel Zweden een fantastisch vakantieland is met voor elk wat wils.

 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.