Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Dalsland

E-mailadres Afdrukken

Zweden in miniatuur

Wapen van DalslandHet kleine Dalsland heeft meer meren dan bijna iedere andere Zweedse provincie. Een van de mooiste waterwegen van Europa, het Dalslandkanaal verbindt en labyrinth van grote en kleine meren, rivieren en meanderende kanalen. Slechts 10 kilometer van deze waterweg is door mensen gemaakt; de rest is een 240 kilometer lange, natuurlijke waterweg.

Een van de grootste beziensdwaardigheden van Dalsland is het aquaduct in Håverud. Het in 1868 gebouwde aquaduct is en combinatie van een brug voor het wegverkeer, een spporwegbrug en een aquaduct. Niet ver van Håverud ligt het Hantverkshuset aan het prachtige meer Upperudshöljen. Hier wordt een van de grootste collecties kunst, huisvlijt, kleding en antiek van Zweden getoond. op slechts een paar honderd meter ligt Dalslands museum.

Dalsland is wel het meest bekend als een eldorado voor kajakkers en kanoers. Speciaal voor hen vindt elk jaar op 13 augustsus de Dalsland Canoe Marathon plaats. Dit is een zware race over 55 kilometer door de mooiste kanogebieden van Zweden. Het Dalslandkanaal kan ook bekeken worden vanaf een passagiersboot. Vier verschillende rederijen onderhouden een geregelde dienst op het Dalslandkanaal. Het kanaal kan tussen 1 mei en 30 september ook met een eigen boot bevaren worden.

Een andere manier om het prachtige landschap van Dalsland te ontdekken is per 'lorrie'. Je reist per railfiets over niet meer gebruikte spoorlijnen door de wildernis waar je elanden, herten en verschillende vogels tegen kunt komen.

Klik op de foto voor een groter formaat en/of meer foto's!
Klik op de foto voor een groter formaat en/of meer foto's!
Klik op de foto voor een groter formaat en/of meer foto's!

Andere populaire aktiviteiten zijn eland- en beversafari's oner begeleiding van ene gids. Als je geluk hebt zie je misschien zelfs een wolf of ene lynx. In het Nationale Park Tresticklan in het noordwesten van Dalsland aan de grens met Noorwegen kunnen toeristen een trektocht maken door een echt ongerept oerbos, naaldbossen en prachtige dalen.

Dalsland biedt ook execellente mogelijkheden om te vissen. Dat kan zowel op kleine meertjes als op het Vänern, het grootste meer van Zweden.

Aan de oever van het Vänern ligt Åmål, de enige stad vanDalsland. Åmål staat vooral bekend om het jaarlijkse bluesfestival dat in juli wordt gehouden.

Wist je dat ...

  • het Dalslandkanaal 254 kilometer lang is en 60 sluizen heeft ?
  • het kanaal in 1870 aangelegd werd, en dat de boot bij Håverud door een stalen goot op hoge pijlers vaart ?
  • Dalsland aan het grootste sportvissersmeer van Europa ligt, namelijk het Vänern ?
  • je in Dalsland heel leuk kunt lorrie-fietsen op niet meer in gebruik zijnde treinrails ?
  • je in het openluchtmuseum Gammelgården van Bengtsfors, kunt zien hoe de bevolking van Dalsland vroeger woonde en werkte ?


 

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.