Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Algemeen Films

Films

Veel Nederlanders zijn zonder het zich te realiseren fervente Zweedse filmkijkers. Als kind hebben we stuk voor stuk genoten van de ijzersterke Zweedse jeugdfilms en series. Jeugdfilms zoals ‘Ronja de Roversdochter’ (1985) en de ‘Gebroeders Leeuwenhart’ (1977) en series zoals ‘Pipi Langkous’ straalden een bepaalde gezelligheid en echtheid uit waar alle Nederlanders zich erg in kunnen vinden.

Eigenlijk zijn de volwassen Zweedse speelfilms niet heel anders. Hoewel natuurlijk verhalend over serieuzere onderwerpen, brengen ook deze Zweedse films veel authenticiteit en intimiteit met zich mee. Zelfs met de Zweedse politie series zoals ‘Wallander’, ook immens populair, voelt men zich meer persoonlijk betrokken.

Misschien juist omdat ze minder gelikt zijn dan Amerikaanse films en series, voelen ze veel echter, gemoedelijker en aandoenlijker aan. Daarnaast kan de hartverwarmende melodie van de Zweedse taal ook geen kwaad.As it is in Heaven

E-mailadres Afdrukken

Daniel Daréus is een succesvolle internationaal bekende dirigent die aan de top meedraait. Maar hij is ook eenzaam, voelt zich slecht en is de uitputting nabij door het jachtige leven dat hij leidt. Na een lichamelijke en emotionele inzinking besluit Daniel zijn carriere abrupt te onderbreken en keert alleen terug naar Norrland, het dorpje in het hoge noorden van Zweden waar hij zijn jeugd heeft doorgebracht. Zijn komst maakt natuurlijk wel wat los want Daniel is wereldberoemd en dat maakt hem tot mikpunt van de nieuwsgierigheid van de inwoners van Norrland die hem met evenveel bewondering als argwaan ontvangen. Het duurt niet lang voordat Daniel gevraagd wordt om wat adviezen te geven aan het kleine locale kerkkoor dat iedere donderdag repeteert. Aanvankelijk ziet Daniel dat niet echt zitten. Hij komt immers voor zijn rust en wil de spotlights zoveel mogelijk vermijden. Maar Daniel kan niet weigeren en met tegenzin besluit hij dan maar een helpende hand te bieden. Als Daniel met het koor begint te werken herontdekt hij tot zijn grote verbazing zijn verloren gegane liefde voor muziek. Maar zijn werk met het koor vormt ook een flinke bedreiging voor het plaatsje en Daniel krijgt ook de nodige tegenstand te verwerken door de jaloerse priester en een gevaarlijke en gewelddadige vijand uit zijn verleden. Maar het is niet alleen kommer en kwel. Daniel maakt ook nieuwe vrienden, waaronder de lieve en gevoelige Lena, een vrouw die hem helpt zijn eigen onzekerheid, angsten en eenzaamheid te overwinnen. Het leven van Daniel en de levens van de inwoners van Norrland zullen nooit meer hetzelfde zijn.

 

Bron (The bridge)

E-mailadres Afdrukken

Wanneer op de Øresundbrug tussen Zweden en Denemarken een lijk gevonden wordt, dwingt deze spectaculaire moord de Zweedse en Deense politie tot een nauwe samenwerking. Gruwelijke gebeurtenissen blijven elkaar opvolgen... De Deense agent Martin Rohde (Kim Bodnia - The Killing, Those Who Kill) en de Zweedse Saga Norén (Sofia Helin - Beck) gaan de uitdaging met frisse tegenzin aan. 10 x 60 minuten onverwachte wendingen die leiden tot de ultieme chaos in de Noordelijke landen.

 

Camilla Läckberg

E-mailadres Afdrukken

Camilla Läckberg (1974) is econoom maar werkt tegenwoordig als schrijfster. Ze woont met haar man en twee kinderen in Stockholm. Haar misdaadromans IJsprinses en Predikant kregen goede kritieken in de pers en vonden al gauw hun weg naar een groot lezerspubliek. Camilla Läckberg werd in 2005 verkozen tot Zweedse Auteur van het jaar. Haar thrillers spelen zich af in Fjällbacka aan de Zweedse westkust rondom de schrijfster Erika Falck en de politieagent Patrik Hedström.

In 2005 werd Camilla Läckberg uitgeroepen tot Zweedse schrijver van het jaar. Dat heeft ze ook te danken aan het derde deel Stenhuggaren uit de serie met Erika Falck en Patrik Hedström. In het eerste deel IJsprinses zijn veelbelovende personages tot leven gewekt die in de volgende delen verder worden uitgewerkt. De thrillers kunnen dan ook het best in volgorde van verschijning gelezen worden.

Inmiddels worden haar boeken in vele talen uitgegeven. In het Engels verschijnt haar werk onder de naam Camilla Lekberg. Haar boeken Zusje (The Jinx), Steenhouwer (The Stonecutter) en Predikant (The Preacher) zijn inmiddels verfilmd en zijn als DVD verkrijgbaar.

 

De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween

E-mailadres Afdrukken

Allan wordt honderd en dat wordt groots gevierd in het bejaardentehuis, maar de jarige krijgt het op zijn heupen en vertrekt kort voordat het feest losbarst. De tijd die hem rest kan hij beter besteden en hij klimt uit het raam en verdwijnt. Allan begint aan een roadtrip waarbij hij van het ene in het andere avontuur terecht komt. Tegelijkertijd passeren de memorabele momenten uit zijn leven én die van de twintigste-eeuwse geschiedenis de revue.

Gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Jonas Jonasson.

 

Den Fördömde

E-mailadres Afdrukken

Den Fördömde is een gloednieuwe Zweedse crimi over de eigenwijze profiler Sebastian Bergman. Twee bloedstollende afleveringen van 90 minuten. Na een persoonlijk dramatisch voorval heeft Sebastian Bergman zich als profiler teruggetrokken uit politieonderzoeken. Zijn dagen vult hij vooral met vrouwen, totdat hij plots opnieuw betrokken geraakt bij een onderzoek. De zestienjarige Roger is vermist. De Zweedse politie gelooft dat de jongen gewoon weggelopen is. Totdat de jongen met een uitgesneden hart dood wordt teruggevonden. Profiler Bergman is vastbesloten de zaak op te lossen.

 

Heaven on earth

E-mailadres Afdrukken

Dit is het vervolg op de Zweedse film hit As It is In Heaven en zien we de bewoners van het dorp Ljusåker weer terug na de dood van hun dirigent Daniel Daneus.Het koor is nog altijd een hechte groep. Daarom wordt geaccepteerd dat pastoor Stig zichzelf vol gooit met drank, terwijl hij voor een lege kerk staat te preken. Maar als het hoofd van zijn bisdom hem uit zijn functie dreigt te zetten, roept Stig (Niklas Falk) de hulp in van zangeres Lena (Frida Hallgren).

Lena treurt nog altijd om het verlies van haar geliefde Daniel, maar gaat moedig verder, al is het maar vanwege hun pasgeboren zoon Jakob. Vol passie stort ze zich op haar nieuwe taak als dirigent om zo met de hulp van een nieuw zangkoor de kerk weer vol te krijgen. In de hoop dat hemelse muziek verbindt en in het dorp voor een wonder zal zorgen.

 

Inspector Winter

E-mailadres Afdrukken

Politie-inspecteur Erik Winter uit Göteborg is succesvol in zijn werk en heeft een harmonieus gezin. Zijn gedetailleerde onderzoekswerk legt iedere kiem van de misdaad bloot, maar ondanks de successen in zijn politiewerk blijft Erik Winter een geboren twijfelaar. Deze vier afleveringen zijn verfilmingen van de beroemde boeken van Zweeds misdaadschrijver Ake Edwardson.

 

Kiss Me

E-mailadres

Mia en Frida komen elkaar voor het eerst tegen op het verlovingsfeest van hun ouders. Mia ’s vader gaat trouwen met de moeder van Frida, waardoor ze (stief)-zussen worden. Te midden van de champagne en hapjes kruisen hun blikken. Beide vrouwen merken onmiddellijk hoe zeer ze zich tot elkaar aangetrokken voelen. Maar, er is wel een klein probleempje… Mia is zelf net verloofd met Tim, haar vriend en zakenpartner, en staat op het punt te trouwen.

Kiss Me, met o.a. Lena Endre (Millennium) en Krister Henriksson (Wallander), is een heerlijke Zweedse film om verliefd op te worden.

 

Liza Marklund

E-mailadres Afdrukken

Liza Marklund (1962), geboren als Eva Elisabeth Marklund, groeide op in het hoge noorden van Zweden en was al op jonge leeftijd verslingerd aan Amerikaanse misdaadromans. Op haar zestiende ging ze van school en begon een ongeregeld leven met uiteenlopende baantjes in de Verenigde Staten, Zuid-Amerika, Israël en Engeland. Na vijf jaar keerde Marklund terug naar Stockholm om de journalistiek in te gaan. Ze werkte als redactiechef bij verschillende kranten en de televisie en ontpopte zich als een gevreesd columniste. Van haar eerste misdaadromanSpringstof werden in Zweden 700.000 exemplaren verkocht.

Van de daaropvolgende romans rond misdaadjournaliste Annika Bengtzon – Studio Zes,ParadijsPrime timeDe Rode WolfHet testament van Nobel en Levenslang – zijn wereldwijd meer dan 7 miljoen exemplaren verkocht in 29 talen. Samen met Mia Eriksson schreef Marklund de twee documentaire romans Ondergedoken en Asiel. In 2007 verscheen Er is een speciale plek in de hel voor vrouwen die elkaar niet helpen, een grappige gids om de verschillen tussen mannen en vrouwen te leren begrijpen.

Naast haar schrijfwerk runt Marklund haar eigen uitgeverij en is ze actief voor Unicef. Met haar man en drie kinderen woont ze afwisselend in Zweden en in Spanje.

 

Real Humans

E-mailadres Afdrukken

Na The Killing, The Bridge en Borgen is dit de nieuwe sensatie uit Scandinavië!

In de spannende en emotionele Zweedse serie REAL HUMANS (Äkta människor) veroveren menselijke robots, zogenaamde hubots, een steeds grotere plaats in de huidige maatschappij. Ze doen het huishouden, helpen de kinderen met huiswerk, werken in de fabriek en zijn zelfs sportcoach. Ondertussen proberen de "echte mensen" zo goed mogelijk om te gaan met deze veranderingen. Terwijl sommigen deze nieuwe ontwikkeling omarmen, zijn anderen bang om vervangen te worden als werkkrachten, familie of zelfs minnaars. En dan zijn er ook nog eens hubots die hun eigen weg lijken te gaan…..

REAL HUMANS is opnieuw een sterke, originele en maatschappijkritische serie van hoge kwaliteit.

 

Scandinavian Thriller Collection

E-mailadres Afdrukken

Collection 1

Reeks van 3 miniseries, gebaseerd op de politieke thrillers "Kroonprinses", "Koningsmoord" en "Het offer" van de deense schrijfster Hanne-Vibeke Holst. Het laat ons niet alleen een unieke blik achter de schermen van een grote politieke partij zien, het vertelt ook het verhaal van drie bijzondere vrouwen die zich staande proberen te houden in een keiharde mannenwereld vol diplomatieke spelletjes, intriges en verraad.

Collection 2

Deze box bevat vier geweldige Scandinavische thrillers: Noll Tolerans (Zero Tolerance), Livvakterna (Executive Protection), Falsk som Vatten (False as Water) en Sjön (The Lake).

 

Simon

E-mailadres Afdrukken

Simon, gebaseerd op de internationale bestseller van Marianne Fredriksson, is een meeslepend drama dat zich afspeelt in Zweden en Duitsland, in de periode van 1939 tot 1955. We maken kennis met de kleine Simon, een jongen met donker haar die dol is op lezen. Zijn heerlijk onbezorgde jeugd aan de westkust van Zweden wordt ruw verstoord als de Tweede Wereldoorlog Europa begint te overspoelen. Daar komt nog bij dat de leergierige Simon zich steeds minder thuis voelt in het arbeidersmilieu waarin hij opgroeit, ondanks alle liefde die hij van zijn vader en moeder krijgt. Hij heeft sterk het gevoel dat hij anders is. Tegen de zin van zijn ouders kiest hij voor een school die eigenlijk niet past bij zijn sociale achtergrond: het Lyceum. Daar maakt hij kennis met Isak, zoon van een rijke Joodse boekwinkeleigenaar. Isak is net uit Duitsland gevlucht. De jongens kunnen het goed met elkaar vinden en sluiten al snel een hechte vriendschap. Dan doet Simon een onthutsende ontdekking over zijn eigen verleden...

 

Snabba Cash (Snel geld)

E-mailadres Afdrukken

In Stockholm, waar de decadente bovenwereld en de rauwe onderwereld nauw met elkaar verbonden zijn, zwichten drie mannen voor de destructieve lokroep van de cocaïnehandel. De ambitieuze student JW (Joel Kinnaman – Johan Falk), de Servische moordmachine Mrado en de Chileense drugsdealer Jorge dromen van een beter leven. Maar dan hebben ze wel geld nodig. Veel geld. En snel. Snabba Cash is een keiharde thriller naar de ijzersterke misdaadroman Snel Geld die deel uitmaakt van de succesvolle Stockholm-trilogie van Jens Lapidus.

 

The hypnotist

E-mailadres Afdrukken

Tien jaar geleden heeft Erik Bark besloten zijn leven als hypnotiseur naast zich neer te leggen. Maar als inspecteur Joona Linna hem om hulp vraagt bij een moordzaak, heeft Erik geen andere keuze en brengt hij een zwaargewonde onder hypnose. Plots wordt Erik getroffen door een reeks gewelddadige gebeurtenissen. Hij had gezworen om nooit meer iemand onder hypnose te brengen. Nu breekt hij zijn belofte om levens te redden, maar daarmee zet hij zijn eigen leven op het spel...

 Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.