Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Algemeen Eten en drinken

Eten en drinken

De Zweedse keukenOnder “de Zweedse keuken” worden de voedselcultuur en  voedseltradities in Zweden verstaan en omvat veel typisch Zweedse gerechten en tradities rond eten en drinken. De gerechten zijn soms gebaseerd op unieke inheemse tradities en traditionele grondstoffen. Het idee van een traditionele, nationale keuken is vrij laat ontstaan en heeft geleid tot enerzijds een selectief herinneren van gerechten die vroeger in heel Zweden gemaakt werden en anderzijds tot een ‘nationalisering’ van veel gerechten die vroeger uitsluitend lokaal of regionaal gemaakt werden. Omdat deze gerechten gekoppeld worden aan Zweden is het ook gebruikelijk dat zij in internationaal verband bij staatsbezoeken, conferenties en aan toeristen geserveerd worden. De Zweedse keuken maakt deel uit van de Zweedse cultuur.

Historisch gezien staat de Zweedse keuken erg open voor buitenlandse invloeden. Alles van kåldolmar (gehakt gerold in koolbladeren) en de Franse keuken in de 17een 18e eeuw tot sushi en café latte in de huidige tijd is opgenomen in de Zweedse keuken. Op het gebied van fastfood is de Zweedse keuken in de 20e eeuw enorm uitgebreid. Pizza maakt sinds de 60-er jaren een vast deel uit van de Zweedse eetcultuur en tegenwoordig raken kebab en falafel steeds meer ingeburgerd.

Geschiedenis

“Een lap in het noorden leeft uitsluitend van vlees, vis en gevogelte en wordt daardoor klein, mager, licht en en lenig. Een boer uit het zuiden die erwten, boekweitpap en veel meelgerechten eet wordt groot, grof, stijf, sterk, traag en zwaar” schreef Carl von Linné.

Voor de industrialisatie van Zweden was het land zelfstandig. Men produceerde alles wat men nodig had zelf. Het enige dat men niet kon produceren was zout. Het eten van alledag was eenvoudig en eenvormig, bijvoorbeeld pap, haring, varkensvlees, soep, kool, erwten, aardappelen en brood. Het voedsel werd zelden vers gegeten, want het werd meestal inde herfst geconserveerd. Hoe preciezer en zuiniger men normaal was met voedsel des te guller was men op feesten met voedsel. Het was heel gebruikelijk dat men zelf eten meenam naar een feest om te voorkomen dat een persoon voor alle kosten opdraaide. Daarbij was het de bedoeling dat iedereen van alle gerechten zou proeven en dat allen tevreden konden zijn met hun eigen kookkunsten. Het grootste feest was altijd het kerstfeest, waarbij de lekkerste gerechten in overvloed op tafel kwamen. Het was bij dit feest ook gebruikelijk om voedsel te delen met de armen.Janssons Frestelse

E-mailadres Afdrukken

Janssons Frestelse

In Scandinavie duren de winters heel, heel lang! En daar horen die heerlijke ovenschotels, zoals deze bijzondere combinatie van ansjovis, aardappel en knolselderij, helemaal bij.

Lees meer...
 

Pyttipanna

E-mailadres Afdrukken

Pyttipanna

Origineel Zweeds gerecht, dat kleinigheden in een pannetje betekent. Mooi recept om restjes op te maken.

Lees meer...
 Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.