Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Wonen & werken Emigratieboeken

Boeken

Voor mensen die naar Zweden willen bestaan er een aantal interessante boeken over dit onderwerp.

Alle getoonde boeken kun je rechtstreeks via onze website bestellen door op de afbeelding van een boek of op de titel van het boek in het kader te klikken.We gaan naar Zweden!

E-mailadres Afdrukken

Al meer dan 25 jaar komen Astrid en haar man Piet in Zweden. Vanaf het allereerste moment doet het land iets met ze.

Al gauw ontstaat de wens om te emigreren naar het hoge noorden, maar om verschillende praktische redenen komt het er niet direct van.Toch laat het idee hen niet los en uiteindelijk gaan de twee actief op zoek naar een passende omgeving om te wonen en om iets op te zetten als bron van inkomsten.Na enkele keren bijna iets te hebben gevonden dat op het laatste moment afketst, belanden Astrid en Piet in de provincie Dalarna waar ze een eetcafe opzetten.

We gaan naar Zweden! vertelt op meeslepende wijze het verhaal van een langgekoesterde wens die in vervulling gaat.

 

Gelukkig in Zweden

E-mailadres Afdrukken

Al meer dan 25 jaar kwamen Astrid en haar man Piet in Zweden voordat zij de definitieve stap zetten om te verkassen naar het hoge noorden.

In hun vorige boek We gaan naar Zweden! deed Astrid daar op meeslepende wijze verslag van.In dit boek - dat ook los van het vorige deel te lezen is - wordt duidelijk dat Astrid en Piet destijds de juiste keuze hebben gemaakt. Langzaam maar zeker integreren ze steeds meer in de Zweedse samenleving. Koken, praten en denken worden stapje bij stapje steeds meer Zweeds en steeds minder Hollands. Dit zorgt ervoor dat Astrid en Piet volmondig kunnen zeggen: 'We zijn gelukkig in Zweden'.

 

Ondertussen in Revsund

E-mailadres Afdrukken

Hoe overleven twee Amsterdammers op het Zweedse platteland? Ruben en Hilde verruilen hun hectische stadsleven voor rust en natuur in de noordelijke provincie Jamtland. In het dorp Revsund, waar de lucht schoon is en de winters lang, kopen zij een oude pastorie aan een meer. Is dat wel zo vredig en idyllisch als het lijkt?

Ruben en Hilde openen een Bed & Breakfast en starten een mediabedrijf. Ze doen fanatiek hun best te integreren, verdiepen zich in de meest uiteenlopende plattelandsgewoonten en proberen, ondanks de stress die een renovatie met zich meebrengt, hun relatie een beetje gezellig te houden.

Met het voorbijgaan van de seizoenen verzamelen zij steeds meer aanstekelijke anekdotes over de eigenaardige maar beminnelijke Zweden, lokale culinaire rariteiten, klussen met twee linkerhanden en persoonlijke confrontaties. Een nieuw leven opbouwen in de middle of nowhere valt niet mee, maar overleven was nog nooit zo fijn.

 

Droom in uitvoering

E-mailadres Afdrukken

Petra Raming en haar man Markoen emigreerden eerst naar de Verenigde Staten en vervolgens, na een korte periode terug in Nederland, vertrokken zij met hun twee jonge kinderen naar Zweden. In dit land zijn ze een Bed & Breakfast begonnen in een oud herenhuis. Een grote verbouwing en een zoektocht naar de juiste combinatie van Bed & Breakfast, restaurant en niet in de laatste plaats, hun gezin, viel hun ten deel.

In dit boek vertelt Petra Raming waarom ze kozen voor Zweden, hoe zij hun doelen bereikten en welke doelen ze moesten aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid. Ze beschrijft hoe ze zich vol enthousiasme weer op de volgende uitdaging storten, wat risicovol is, tijd en energie kost, maar bovenal erg leuk en leerzaam is.

Dit boek is geen handleiding, maar een verzameling mooie verhalen, doorspekt met hier en daar een traan, soms van verdriet, soms van de slappe lach.

 

Wonen en kopen in Zweden

E-mailadres Afdrukken

De juridische, fiscale en praktische wegwijzer voor de vestiging en de aankoop van onroerend goed in Zweden.

Inhoudsopgave Wonen en kopen in Zweden

1. Inleiding
2. Voor- en nadelen van emigratie naar Zweden
3. Nederlandse fiscale aspecten bij vertrek naar het buitenland
4. Keuzemogelijkheid binnenlandse of buitenlandse belastingplicht
5. Conserverende aanslagen
6. Emigratie naar Zweden en de Nederlandse sociale verzekeringen
7. De nieuwe Nederlandse zorgverzekeringswet en de AWBZ bij emigratie naar Zweden
8. Ondernemers en vertrek naar Zweden
9. Zweden in vogelvlucht
10. Zweedse etiquette, omgangsvormen en arbeidscultuur
11. Media in Zweden
12. Aankoop Zweeds onroerend goed; de oriëntatiefase
13. Aankoop Zweeds onroerend goed; het koopproces
14. Het kopen van (bouw)grond
15. Het bouwen en verbouwen van een huis; oriëntatie- en
16. Het bouwen van een huis; de bouwfase
17. Renovatie & onderhoud
18. Huur en verhuur van Zweeds onroerend goed
19. Vestigen in Zweden
20. De verhuizing
21. Uw auto en rijbewijs bij vestiging in Zweden
22. Het onderwijs in Zweden
23. De Zweedse gezondheidszorg
24. De Zweedse sociale zekerheid
25. Werken in Zweden
26. Het Zweedse belastingstelsel
Bijlagen

 

Waarom Zweden? Daarom Zweden?

E-mailadres Afdrukken

In 2002 hebben Patricia en Richard van Trigt, samen met hun kinderen Quinta, Robin en Savannah een belangrijke stap in hun leven genomen. Ze zijn verhuisd naar Zweden en zijn daar het Grangärde Hotel in Dalarna begonnen.

In haar voorgaande boek `Zweden, te mooi om waar te zijn?` beschrijft Patricia op luchtige wijze hoe het een Nederlandse familie in Zweden vergaat na zo een grote verandering. Nu dat ze een paar jaar in Zweden woont, is ze als geen ander in staat om de voor-en nadelen van wonen in Zweden te beoordelen. Ze kijkt naar de Zweedse maatschappij met een Nederlandse achtergrond en kan als `allochtoon` eenvoudiger de vinger op de zere plek leggen dan de Zweed zelf.

In dit boek beschrijft Patricia de culturele verschillen tussen Nederland en Zweden op haar eigen humoristische manier, hetgeen het lezen van dit boek tot een genot maakt voor Zweden-liefhebbers.

 

Zweden. Te mooi om waar te zijn?

E-mailadres Afdrukken

In mei 2002 verhuisden Richard en Patricia van Trigt met hun kinderen Quinta, Robin en Savannah naar Zweden om in het plaatsje Grangärde in de provincie Dalarna een hotel te beginnen.

Aan de emigratie gingen enkele intensieve jaren vooraf, maar nog voordat het hotel goed en wel was geopend stapelden de problemen zich al op. Ondank dat Zweden een uitstekend ontwikkeld land is dat niet ver van Nederland ligt, blijken er toch grote cultuurverschillen te bestaan die het leven van de kersverse hoteleigenaars soms knap zuur kunnen maken.

Patricia laat u graag kennismaken met zweden, zijn inwoners en gewoontes en beschrijft de vaak hilarische situaties die kunnen ontstaan als verwachtingen niet overeenstemmen met de werkelijkheid.

 

Volgende week misschien ...

E-mailadres Afdrukken

In ‘Volgende week misschien...’ laat auteur Pieter Mans de lezer het leven van een Nederlandse hotelhouder in Zweden mee beleven. Een leven vol cultuurverschillen die hij luchtig en met humor beschrijft. Van de grote hoeveelheden aardappelen die de Zweden wegwerken en de Zweedse kerstviering met Donald Duck op de televisie tot de Zweedse kijk op huwelijkstrouw en het midzomernachtsfeest. Maar ook de bureaucratie, gezondheidszorg, onderwijs en muziek en film passeren de revue.

Kortom een vrolijk boek vol verhalen met een humoristische toon, die de lezer meenemen naar Zweden en het Zweedse mañana, oftewel nästa vecka, kanske (Volgende week, misschien...).

Een boek voor iedereen die op welke wijze dan ook iets met Zweden heeft. Mensen met het idee te emigreren naar Zweden krijgen met dit boek een aardig voorproefje van het dagelijkse leven in Zweden.

Pieter Mans en Andreas Falke verhuisden samen met hun hond in 2005 vanuit Nederland naar Zweden. Zij namen het hotel Wärdhuset Spader 2 over in Sysslebäck, een dorpje in Värmland.

 

Volgende week misschien ... (E-book)

E-mailadres Afdrukken

NB Dit is een E-book! In ‘Volgende week misschien...’ laat auteur Pieter Mans de lezer het leven van een Nederlandse hotelhouder in Zweden mee beleven. Een leven vol cultuurverschillen die hij luchtig en met humor beschrijft. Van de grote hoeveelheden aardappelen die de Zweden wegwerken en de Zweedse kerstviering met Donald Duck op de televisie tot de Zweedse kijk op huwelijkstrouw en het midzomernachtsfeest. Maar ook de bureaucratie, gezondheidszorg, onderwijs en muziek en film passeren de revue.

Kortom een vrolijk boek vol verhalen met een humoristische toon, die de lezer meenemen naar Zweden en het Zweedse mañana, oftewel nästa vecka, kanske (Volgende week, misschien...).

Een boek voor iedereen die op welke wijze dan ook iets met Zweden heeft. Mensen met het idee te emigreren naar Zweden krijgen met dit boek een aardig voorproefje van het dagelijkse leven in Zweden.

Pieter Mans en Andreas Falke verhuisden samen met hun hond in 2005 vanuit Nederland naar Zweden. Zij namen het hotel Wärdhuset Spader 2 over in Sysslebäck, een dorpje in Värmland.

 

Spreken is zilver, goud wordt het nooit

E-mailadres Afdrukken

In 2002 is Patricia van Trigt met haar gezin verhuisd naar Zweden. Patricia is nu arbeidsbemiddelaar bij arbetsformedlingen, het Zweedse arbeidsbureau.

Op humoristische wijze vertelt zij over de soms bizarre dingen die ze meemaakt in dit inmiddels al weer derde boek van haar hand over Zweden.

Vooroordelen, integreren en solliciteren, alles komt aan bod in de verhalen. Daarnaast geeft ze een scala aan tips. Wat moet je wel en wat vooral niet doen bij een sollicitatie, studeren in Zweden, jezelf verkopen, het Zweedse werktempo en veel meer wetenswaardigheden passeren de revue.

Samengevat een luchtig geschreven, humoristische frisse kijk op het werkklimaat in Zweden.

 

In het hoge noorden

E-mailadres Afdrukken

In 2005 emigreerden Ben en Nicole Heerland naar Zweden. In hun eerste boek Naar de noorderzon verhaalden ze al uitgebreid over hun emigratie. In het hoge noorden is het vervolg op dit verhaal. Hierin geven Ben en Nicole op een open en eerlijke wijze weer hoe ze alles wat hen na hun verhuizing naar Zweden is overkomen, beleefden.

Het is een amusant ervaringsverhaal over een nuchter stel, dat op een positieve manier en met een glimlach omgaat met alle "verschrikkingen" waaraan ze in hun nieuwe thuisland ten prooi vallen. In het hoge noorden is niet alleen een emigratieverhaal, maar ook een vermakelijk boek over een avontuurlijk leven.

 

In het hoge noorden (E-book)

E-mailadres Afdrukken

NB Dit is een e-book! In 2005 emigreerden Ben en Nicole Heerland naar Zweden. In hun eerste boek Naar de noorderzon verhaalden ze al uitgebreid over hun emigratie. In het hoge noorden is het vervolg op dit verhaal. Hierin geven Ben en Nicole op een open en eerlijke wijze weer hoe ze alles wat hen na hun verhuizing naar Zweden is overkomen, beleefden.

Het is een amusant ervaringsverhaal over een nuchter stel, dat op een positieve manier en met een glimlach omgaat met alle "verschrikkingen" waaraan ze in hun nieuwe thuisland ten prooi vallen. In het hoge noorden is niet alleen een emigratieverhaal, maar ook een vermakelijk boek over een avontuurlijk leven.

 

Naar de noorderzon

E-mailadres Afdrukken

In 2005 emigreerden Ben & Nicole Heerland naar Zweden. Van een kleine stadswoning naar een ruime plattelandswoning met een grote lap grond. In dit boek vertellen zij hun ervaringen.

Wonen in een meer dan 100 jaar oud houten huis is een hele andere beleving dan het wonen op z’n Nederlands. Het huis leeft namelijk en misschien nog wel meer dan wij doen. Het piept en het kraakt. Sommige deuren en ramen klemmen. Je waterpas kun je weggooien. Alles staat scheef, ook ten opzichte van elkaar. Voordeel hiervan is overigens wel dat je je al lopend door het huis dronken kunt voelen zonder een druppel alcohol op te hebben. Dat is bij de torenhoge Zweedse alcoholprijzen weer mooi meegenomen!

 

Naar de noorderzon (E-book)

E-mailadres Afdrukken

NB Dit is een E-book! In 2005 emigreerden Ben & Nicole Heerland naar Zweden. Van een kleine stadswoning naar een ruime plattelandswoning met een grote lap grond. In dit boek vertellen zij hun ervaringen.

Wonen in een meer dan 100 jaar oud houten huis is een hele andere beleving dan het wonen op z’n Nederlands. Het huis leeft namelijk en misschien nog wel meer dan wij doen. Het piept en het kraakt. Sommige deuren en ramen klemmen. Je waterpas kun je weggooien. Alles staat scheef, ook ten opzichte van elkaar. Voordeel hiervan is overigens wel dat je je al lopend door het huis dronken kunt voelen zonder een druppel alcohol op te hebben. Dat is bij de torenhoge Zweedse alcoholprijzen weer mooi meegenomen!

 

Hoe Zweeds kun je worden?

E-mailadres Afdrukken

In de vorm van columns is Angelien haar ervaringen gaan opschrijven. De verhaaltjes bieden een luchtig kijkje in het Zweedse leven van alledag en zijn daarmee geschikt voor vrijwel iedereen, of u nou met emigratieplannen rondlooptof gewoon geinteresseerd bent.

Ervaringen van een gezin, dat niet zozeer het roer omgooide, maar gewoon voor anker ging in een nieuw land.

Al jaren zeilden Angelien Motzheim en haar gezin in de vakanties naar Scandinavie. Tijdens die reizen ontstond steeds meer het besef dat ze daar een bestaan zouden willen opbouwen. In de zomer van 2007 kreeg de echtgenoot van de schrijfster onverwacht een baan aangeboden in Zweden. Vier maanden later verhuisde het gezin naar Orust een eiland in het Zweedse deel van het Skagerrak.

 

Emigreren naar Zweden

E-mailadres Afdrukken

Emigreren is populair. Veel mensen lopen met de gedachte rond om hun dromen elders waar te maken. Een emigratie organiseer je echter niet even snel op een zondagmiddag. Er zijn duizend en een dingen waar u aan moet denken. Dit boek geeft u een duidelijk inzicht in alles wat er om de hoek komt kijken bij een emigratie naar Zweden. Praktische informatie over werk vinden, een woning kopen en een school kiezen voor uw kinderen. Over het afhandelen van zaken met de belastingdienst,opgebouwd pensioen veilig stellen en u op de juiste manier verzekeren.

Naast een uitgebreide lijst met adressen en websites is er ook een hoofdstuk gewijd aan de emotionele kant van emigreren. Hierin wordt beschreven welke fasen veel potentiele emigranten doormaken. Afwisseling van enthousiasme en twijfel en hoe daar mee om te gaan.

Al met al een onmisbaar hulpmiddel voor iedereen die met de gedachte speelt om te emigreren naar Zweden.

 

Bestemming Zweden

E-mailadres Afdrukken

Bij een emigratie komt nogal wat kijken. Duizend en een dingen waaraan u moet denken. Overal lijstjes met wat u nog moet doen in Nederland en wat u als eerste moet regelen in Zweden.

Deze emigratie checklist neemt u veel werk uit handen en zorgt ervoor dat u geen belangrijke zaken over het hoofd ziet.

De checklist geeft per onderwerp een overzicht van wat u in Nederland en in Zweden moet regelen. Daarnaast zijn er verwijzingen naar instanties waar u contact mee op moet nemen wanneer u gaat emigreren. Tevens krijgt u nuttige tips bij verschillende onderwerpen.

De zaken die u geregeld hebt kunt u makkelijk aanvinken in de checklist, waardoor u continue een overzicht hebt van wat u nog moet doen en wat u afgehandeld hebt. Kortom een handige, overzichtelijke en onmisbare hulp bij uw emigratie naar Zweden.

 

Bij ons in Zweden

E-mailadres Afdrukken

Bij ons in Zweden bundelt de ervaringen, columns en dagboeknotities van Marc de Jong, Nederlander in Zweden. Hij maakt er kennis met de charmes van het platteland, proeft de ongedwongen stijl van de bevolking en laat zich gewillig onderdompelen in Zweedse gewoonten.

Maar wonen in the middle of nowhere is niet altijd even idyllisch en uiteindelijk verhuist Marc met zijn gezin naar de bebouwde kom. Tussendoor wordt hij zich bewust van de tegenstellingen tussen Nederland en Zweden en stelt hij vragen bij de beweegredenen en verwachtingen van emigranten. Hij ontrafelt het Zweedse eilandgevoel, beschrijft het crecheleven van zijn driejarige dochter en beleeft de zwaarste winter die het land in vijfentwintig jaar heeft gekend.

Bij ons in Zweden is vaak luchtig, maar nooit leeg, dikwijls serieus, maar nooit zwaar, niet zelden grappig, maar nooit onnozel en altijd onderhoudend en to-the-point.

 Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.