Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Vakantie Nationale parken

Nationale parken
Nationale parken in Zweden

De Zweedse natuur heeft veel te bieden. Bezoek eens een van de 29 nationale parken, 3.500 natuurreservaten of een van de 3 gebieden die op de werelderfgoedlijst vermeld staan.

De hoogste status die een natuurgebied in Zweden kan bereiken is die van Nationaal Park.

De nationale parken zijn de natuurerfenis die wij willen bewaren voor onszelf en de komende generaties.

Hier kun je alle wetenswaardigheden lezen over de 29 nationale parken die Zweden rijk is.

Bron: NaturvårdsverketAbisko

E-mailadres Afdrukken

Abisko Nationaal Park

Het Nationale Park Abisko is een met berken begroeid rivierdal met bloemrijke weiden en mooie watervallen. Het park wordt omlijst door machtige fjälls (bergen) en grenst in het noorden aan het hoogste bergmeer van Scandinavië: de Torneträsk. Het gemakkelijk toegankelijke Abisko is een klassiek uitgangspunt voor wandeltochten door Lapplands fjällwereld.

Lees meer...
 

Björnlandet

E-mailadres Afdrukken

Björnlandet Nationaal Park

Björnlandet is een goed bewaard bosgebied dat eruit ziet zoals de eerste mensen die Norrland bevolkten aangetroffen moeten hebben. De mooie, oude dennen, de met hangmos begroeide moerassparren en de duidelijke sporen van bosbranden maken Björnlandet tot een levend ecosysteem en een biologisch archief dat duidelijk het dramatische verloop van de  ontwikkelingen in het verleden laat zien.

Lees meer...
 

Dalby Söderskog

E-mailadres Afdrukken

Dalby Söderskog Nationaal Park

Dalby Söderskog is het voornaamste loofbos op de vruchtbare vlakte van Skåne. Een buitengewoon soort loofbos met een uitbundige lentebloei, enorm bladerdek in de zomer en intensief gezang van de vele vogels. Het is ook een veranderend bos. Aan de ene kant door haar eigen natuurlijke ontwikkeling en aan de andere kant onder invloed van het omringende  cultuurlandschap.

Lees meer...
 

Färnebofjärden

E-mailadres Afdrukken

Färnebofjärden Nationaal Park

Färnebofjärden maakt deel uit van de rivier Nedre Dalälven, een heel bijzonder stuk rivier waar meren, watervallen, moerasgebieden en bossen samen een prachtig mozaïek vormen. Hier loopt ook de biologische grens tussen het noorden en het zuiden van Zweden waar de voor beide streken typische planten en dieren elkaar ontmoeten. Dit deel van het wat monotone landschap is opvallend mooi en biedt veel mogelijkheden voor spannende natuurbelevenissen.

Lees meer...
 

Garphyttan

E-mailadres Afdrukken

Garphyttans Nationaal Park

Garphyttan Nationaal Park bestaat uit door de mens aangelegde bossen en weilanden die zich uitspreiden  van de oostelijke helling van de Kilsberg richting Närkeslätten. Het hele park is een voormalige bergsmansgård. Het park heeft een grote cultuurhistorische waarde.

Lees meer...
 

Hamra

E-mailadres Afdrukken

Hamra Nationaal Park

Hamra werd aan het begin van de vorige eeuw het opmerkelijkste oerbos van Zweden genoemd. Ongerepte moerassen en weelderig met mos begroeid bos waarvan de bomen een leeftijd tot wel 300 jaar kunnen hebben.

Lees meer...
 

Kosterhavet

E-mailadres Afdrukken

Kosterhavet Nationaal ParkHet nationale park Kosterhavet is in 2009 opgericht en is het eerste nationale park in Zweden dat onder het wateroppervlakte ligt. Hier vind je het enige koraalrif van Zweden. Het park is een van de grootste national parken van Zweden en strekt zich uit van de grens met Noorwegen in het noorden tot aan Grebbestad in het zuiden.

Lees meer...
 

Norra Kvill

E-mailadres Afdrukken

Norra Kvill Nationaal ParkNorra Kvill is een echt Smålands oerbos. Bijna nergens anders in zuidelijk Zweden is een zo ongerept naaldbos te vinden. De bezoeker wordt een spannende wandeling, langs met mos begroeide rotsblokken en mysterieuze vennetjes, geboden naar een prachtig uitzichtpunt op de top van de hoogste berg van het park.

Lees meer...
 

Pieljekaise

E-mailadres Afdrukken

Pieljekaise Nationaal ParkPieljekaise is een langgerekt bergmassief aan de rand van het zuidelijke berggebied van Norrbotten. Het ligt als een buitenpost in een brede met berken begroeide overgangszone tussen het hooggebergte en het gebied met naaldbossen. De specialiteit van het park zijn de uitgestrekte, ongerepte berkenbossen. Het bos varieert van kruidenrijk tot heideachtig en is over het algemeen ongerept. Enkele sporen van lappententen en hutten verstoren die indruk niet.

Lees meer...
 

Sarek

E-mailadres Afdrukken

Sarek Nationaal ParkSareks Nationale park biedt het meest dramatische en minst door menselijk ingrijpen beïnvloede landschap van Zweden. Geen enkel ander gebied in Europa biedt dezelfde kwaliteit onafgebroken en monumentale wildernis. Sarek is voor Zweedse begrippen ongekend bergachtig met woeste bergen, nauwe dalen, gletsjers en woeste rivieren. Het is een prachtig stuk ongerepte natuur. In het park vind je 200 bergtoppen hoger dan 1.800 meter, waaronder 6 van de 13 hoogste bergen van Zweden. Daarnaast vind je hier 100 gletsjers.

Lees meer...
 

Söderåsen

E-mailadres Afdrukken

Söderåsen Nationaal ParkSöderåsen Nationaal Park representeert het landschap van Skåne met haar met beikenbossen begroeide heuvelruggen en zuidelijke flora en fauna. De prachtige bossen en de dramatische ravijnen bieden de bezoeker een onverwachte neatuurbelevenis in een anders nogal gecultiveerd deel van het land.

Lees meer...
 

Stora Sjöfallet

E-mailadres Afdrukken

Stora Sjöfallet Nationaal ParkStora Sjöfallet representeert het noordelijke berglandschap met hoge bergen, diepe dalen en rotsige hoogvlakten. Hier ligt ook het magnifieke Akka-massief dat ook wel “de Koningin van Lappland” wordt genoemd. In het park vind je mooie, oude dennenbossen. Het berglandschap rond Stora Sjöfallet is gevariëerd met hoge bergen, lage bergruggen, vlakke hoogvlaktes en diep uitgesneden dalen.

Lees meer...
 

Tiveden

E-mailadres Afdrukken

Tiveden Nationaal ParkTiveden Nationaal Park is een groot naaldbos, met diepe breukdalen en chaotische velden met rotsblokken en een groot wildernisgevoel in het Zuid Zweedse cultuurlandschap. Het park biedt de bezoeker interessante natuurbelevenissen met volop mogelijkheden om te wandelen in een mooi, meerrijk boslandschap.

Lees meer...
 

Tresticklan

E-mailadres Afdrukken

Tresticklan Nationaal ParkIn westelijk Dalsland op de grens met Noorwegen ligt het Tresticklan Nationaal Park. Met een oppervlakte van 30 km² is dit park het grootste onbebouwde bosgebied zonder wegen in Zuid Zweden. Je vindt hier ongerepte bossen, mooie meren en opmerkelijk terrein. Vanaf Orshöjden, in het hart van Tresticklan, volgt de blik rondom een horizon van onafgebroken bos. Noch kale rotsen, noch jonge aanplant zul je zien. Het is bijna drie kilometer naar de dichtstbijzijnde weg. Verder dan dat kun je in Zuid Zweden bijna nergens het bos inkomen.

Lees meer...
 

Vadvetjåkka

E-mailadres Afdrukken

Vadvetjåkka Nationaal ParkVadvetjåkka is een klein nationaal park in het afgelegen, onherbergzame berggebied ten noordwesten van het meer Torneträsk. Het is het meest noordelijek nationale park van Zweden en hier komen, behalve de Samen (Lappen), slechts af en toe toeristen die op zoek zijn naar werkelijke eenzaamheid en willen genieten van de rijke flora en het diepe grottensysteem.

Lees meer...
 

Ängsö

E-mailadres Afdrukken

Ängsö Nationaal ParkÄngsö is een buitengewoon nationaal park, want het is eigenlijk een bijzonder goed bewaard authentiek landbouwlandschap uit de 19e eeuw. Naast de betekenis van het park als cultureel erfgoed en herinnering aan landbouw in vroeger tijden is het ook een vriendelijk en behaaglijk stuk scherenkust met de beroemde bloemenpracht van het scherengebied van Roslagen.

Lees meer...
 

Blå Jungfrun

E-mailadres Afdrukken

Blå Jungfrun Nationaal Park

Het  door sagen en mythen omgeven eiland Blå Jungfrun (de blauwe jonkvrouw) ligt afgelegen in de Kalmarsund tussen Oskarshamn en het eiland Öland. Het eiland is gedurende lange tijd een baken is geweest voor zeevarenden en heeft door haar bijzondere natuur en haar geïsoleerde ligging altijd veel natuurliefhebbers gelokt. De bekende Zweed Carl von Linné (Linnaeus) heeft in 1741 na een bezoek een interessante beschrijving gegeven van de natuur op het eiland.

Lees meer...
 

Djurö skärgård

E-mailadres Afdrukken

Djurö Skärgård Nationaal Park

De scherentuin van (skärgård) Djurö representeert de Zweedse natuur in het grootste meer van West-Europa. De afgelegenheid is een van de grootste charmes van dit gebied. Slechts weinig scherentuinen in Zweden liggen zo afgelegen en geïsoleerd als de Djurö-archipel.  Toch ligt deze eilandengroep in het grootste meer van Zweden: het Vänern. Om er te komen moet je minstens 8 kilometer varen over open water.

Lees meer...
 

Fulufjället

E-mailadres Afdrukken

Fulufjället Nationaal Park

Het Nationale Park Fulufjället in het noordwesten van de provincie Dalarna is een mengeling van dramatische natuur en kale bergen. De waterval Njupeskär is vooral in de winter, als de waterval bevroren is, bijzonder bezienswaardig. Het park bestaat voor het grootste deel uit kale bergen en heidegebied. De met laag struikgewas, gras en mos begroeide gebieden zijn uniek voor de fjällwereld. Hier mogen rendieren niet grazen en dat is goed te zien aan het dikke mosdek. Het park is goed van wandelpaden voorzien met ruim 140 kilometer gemarkeerde routes.

Lees meer...
 

Gotska Sandön

E-mailadres Afdrukken

Gotska Sandön Nationaal Park

Gotska Sandön is een eenzaam eiland in de Oostzee. Het is het meest geïsoleerde Zweedse eiland. Het is moeilijk toegankelijk, kaal en desolaat, maar gelijktijdig buitengewoon mooi met brede zandstranden, diepe dennenbossen en buitengewone mooie uitzichten. Het is een uniek eiland dat al eeuwen haar bezoekers fascineert.

Lees meer...
 

Haparanda Skärgård

E-mailadres Afdrukken

Haparanda Skärgård Nationaal ParkHaparanda Skärgård in het noordelijk deel van de Botnische Golf bestaat uit een verzameling morene-eilanden die enig in hun soort zijn langs de Zweedse kusten. De lage eilanden doen denken aan atollen in meer zuidelijke zeeën. Het eiland Sandskär is met haar zandstranden en parkachtige vegetatie bijzonder aantrekkelijk.

Lees meer...
 

Muddus

E-mailadres Afdrukken

Muddus Nationaal ParkMuddus is het land van de grote moerassen en de oerbossen, een goed bewaard deel van de Zweedse taiga. Hier vind je ongerept oerbos, wilde watervallen en eenzaamheid in de moerasvlakten en kom je een dierenleven tegen dat typisch is voor de noordelijke streken. Muddus is uniek omdat er zo’n groot areaal aan ongerept bos en moeras beschermd wordt. Bijna het halve park bestaat uit moerasgronden. Het terrein is overwegend vlak met slechts enkele eenzame bergen.

Lees meer...
 

Padjelanta

E-mailadres Afdrukken

Padjelanta Nationaal ParkPadjelanta is het landschap van de uitgestrekte hoogvlakten en de grote meren. Het terrein is open en glooiend in tegenstelling tot het aangrenzende, wilde Sarek. In Padjelanta vind je enkele van de meest bloemenrijke bergweiden en de meeste vogelsoorten die in de heide- en merengebieden van het gebergte thuis horen.

Lees meer...
 

Sånfjället

E-mailadres Afdrukken

Sånfjället Nationaal ParkSånfjället is een prachtig gevormde berg die in eenzame majesteit boven de bossen van centraal Härjedalen uitsteekt. De berg en haar directe omgeving staat bekend als een van de belangrijkste woongebieden van beren in Scandinavië. Het is ook een gebied met zeldzaam duidelijke en goed bewaarde geologische verschijnselen die gevormd zijn door het smelten van het landijs na de laatste ijstijd.

Lees meer...
 

Skuleskogen

E-mailadres Afdrukken

Skuleskogen Nationaal ParkHet nationale park Skuleskogen is een wild en majestueus deel van de bekende Höga Kusten in Ångermanland zonder wegen. In dit park komen het heuvelachtige landschap en de Botnische Golf bij elkaar. Hier vind je prachtige uitzichten over zowel bos als zee, mooie meertjes, weelderige dennenbossen en spannende geologische fenomenen die duidelijker dan waar ook laten zien dat delen van Zweden uit de zee opgerezen zijn.

Lees meer...
 

Stenshuvud

E-mailadres Afdrukken

Stenshuvud Nationaal ParkStenshuvud is een nationaal park waar kustbergen, weelderige loofbossen, heidevelden en prachtige stranden gezamenlijk een prachtig landschap vormen. Het park heeft een exotisch, zuidelijk karakter en een grote biologische verscheidenheid.

Lees meer...
 

Store Mosse

E-mailadres Afdrukken

Store Mosse Nationaal ParkStore Mosse ligt op het Smålandse hoogland en is het grootste Zweedse moerasgebied ten zuiden van Lappland. Het moerasgebeid beslaat meer dan 10.000 hectare en is een landschap met een oorspronkelijk karakter. Hier vind je ook het meer Kävsjön, een van de bekendste vogelmeren van het land.

Lees meer...
 

Töfsingdalen

E-mailadres Afdrukken

Töfsingdalen Nationaal ParkTöfsingdalen is een afgelegen, ruig dal in het noordelijke fjällgebeid van Dalarna. In dit dal vind je een zeldzame variatie van woeste velden met rotsblokken, dennenbossen, kruidenrijke sparrenbossen, wilde riviertjes en stille meertjes.

Lees meer...
 

Tyresta

E-mailadres Afdrukken

Tyresta Nationaal ParkTyresta Nationaal Park is een groot, ongerept bos op nauwelijks 2o kilometer van Stockholm Centrum. In Tyresta kun je heerlijke lange wandelingen maken in een boslandschap met moerasgebieden, mooie meren en honderden jaren oude bomen. Hier kun je genieten van de rust van het oerbos en haar flora en fauna.

Lees meer...
 Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.