Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Vakantie Vakantieverhalen Motorvakantie 2011

Motorvakantie 2011

De plannen

E-mailadres Afdrukken

Joyce & Jan op het zwevende veer bij Osten (D)Ook dit jaar gaat onze reis natuurlijk weer naar Zweden. De motorvakantie van het vorig jaar is ons zo goed bevallen dat wij dat dit jaar weer gaan doen. De honden gaan weer naar het dierenpension in Middenmeer.

De heenreis naar Kiel zal er grotendeels hetzelfde uitzien als verleden jaar. De eerste dag rijden wij tot Pension Breitner in Wiemsdorf en de tweede dag rijden wij door naar Kiel. Daar gaan wij dan aan het eind van de middag weer aan boord van de splinternieuwe Stena Scandinavica die ons de volgende morgen keurig in Göteborg afzet.

Vanaf Göteborg gaat de reis het eerste stuk langs de Zweedse westkust. Wij willen een bezoekje brengen aan het kustplaatsje Fjällbacka dat de belangrijkste locatie is in de boeken van de Zweedse schrijfster Camilla Läckberg. We ovenachten in Edsleskogs Värdshus in het plaatsje Edsleskog in de provincie Dalsland.

Na Edslekog staat er een kort ritje op het programma naar 'ons' vakantiehuisje in Höje. Van hieruit gaan we kortere en langere ritjes maken door de provincie's Värmland en Dalarna.

Op 23 juni zetten wij weer koers naar het zuiden. De eerste stop op de terugweg is bij Edsleskogs Värdshus. De volgende dag rijden wij naar Göteborg en schepen wij weer in op de Stena Scandinavica die ons weer terugbrengt naar Kiel. Van Kiel rijden wij naar het plaatsje Leer, dat vlak bij de Nederlandse grens ligt. Hier logeren wij nog een nachtje bij Pension Bolland. Tot slot maken wij nog een ritje naar Schagen en dan zit ook deze vakantie er weer op.

De honden hebben wij naar het pension gebracht, de koffers zijn gepakt, de banden zijn op spanning gebracht. Wij zijn er klaar voor!

 

Zaterdag, 4 juni 2011

E-mailadres Afdrukken

Schagen - Loxstedt-WiemsdorfVandaag staat er een rit van 323 kilometer op het programma naar zo'n beetje het centrum van het EHEC-bacterie gebied in Noord Duitsland. We moeten maar even voorzichtig zijn met wat we eten.

Kwart voor 9 vertrokken wij met stralend weer uit Schagen. Het was heerlijk rustig op de weg en we schoten lekker op. Om half elf draaiden wij de parkeerplaats van Motoport Leek op voor een bakkie. Joyce heeft daar nog een shirt van Craft gekocht voor de koude(re) dagen.

Kwart over 11 gingen wij weer op pad. Aan de overkant van de A7 bij Zuidbroek was een bootttrailer met een flinke zeilboot gekapseisd en daar stond een behoorlijke file. Wij hadden gelukkig nergens last van. Een kilometer of 10 voor Nieuweschans hebben wij de A7 verlaten om onze weg binnendoor te vervolgen.

Wijs geworden na onze ervaring van verleden jaar gingen wij al vroeg in Duitsland op zoek naar een lunch. Hier sluit alles om een uur of 1 op zaterdag. In Bunde vonden wij ruim op tijd een Konditorei en daar hebben wij een lekker koppie thee en ieder twee broodjes kaas (zonder groenvoer vanwege de EHEC-bacterie) gegeten.

We zaten weer lekker van de prachtige omgeving en het fantastische weer te genieten. Onze 'doorwaai'-pakken zitten heerlijk en houden ons lekker koel. Om nog wat koeler te worden stoppen wij om een uur of twee in het plaatsje Apen voor een drankje - Joyce een 'Wasser' en Jan een 'Erdinger Alkoholfrei'. De kaart op tafel laat de lekkerste ijscoupes zien dus nemen wij ook nog een Walnootcoupe voor Joyce en een Mokkacoupe voor Jan. De ober is erg aardig en wil spontaan een foto van ons maken. Niet gewoon even klikkerdeklak een foto, maar hij maakt een hele compositie.

Lekker gevuld klimmen wij weer op de brommers voor het laatste stukje naar Pension Breitner in Loxstedt-Wiemsdorf. Daar arriveren wij om kwart voor vier en worden allerhartelijkst welkom geheten door Frau Breitner. Ze kent ons nog van verleden jaar. Terwijl ik dit schrijf zitten wij heerlijk in de schaduw in de tuin met een kopje thee.

Voor vanavond hebben wij een tafeltje gereserveerd bij Restaurant Gamberino - een Italiaans restaurantje met prachtig uitzicht over het water van de rivier de Weser.

Als ik dit verhaaltje even terug lees ben ik blij dat Sonja Bakker niet achterop zit ...


Foto's zaterdag 4 juni 2011

 

Zondag, 5 juni 2011

E-mailadres Afdrukken

Loxstedt-Wiemsdorf - KielVandaag staat er een ritje van 184 kilometer op het programma naar Kiel. Hier gaan wij aan boord van de splinternieuwe Stena Scandinavica die ons naar Göteborg zal brengen.

We staan om acht uur op, want we hebben het ontbijt om half 10 besproken. Met anderhalf uur de tijd kunnen wij alles lekker op ons gemak doen.

Het ontbijt is weer prima verzorgd, maar na de schranspartij van gisteren houden wij het vandaag maar gewoon bij een kopje thee en twee broodjes.

Om kwart over 10 nemen wij afscheid van de familie Breitner en zetten we koers naar Kiel. De wegen zijn wat beter dan verleden jaar lijkt het. Het valt op dat het ook in deze buurt kennelijk veel te droog is geweest, want de toen wij hier verleden jaar reden stonden er overal rododendrons in bloei en nu zien wij er niet een.

Vlak voor het plaatsje Apen sluiten wij achteraan bij een processie te voet. Van de veldwachter mogen wij niet langzaam langs de processie rijden. Er zit dus niets anders op dan de optocht uitbreiden met twee motorrijders (en een heleboel auto's). Na een kwartiertje slaat de optocht ergens rechtsaf en hebben wij weer vrij baan.

Voor de veerboot Wischhafen-Glückstadt staat een enorme file. Motorrijders lachen daarom, want die mogen gewoon doorrijden naar voren en meteen aan boord. Eenmaal aan de overkant speelt het navigatiesysteem even een spelletje met ons. We worden voor 23 kilometer de autobaan naar Hamburg opgestuurd. Na die 23 kilometer worden we een afrit opgestuurd, linksaf over de snelweg en ... ja hoor 23 kilometer terug over dezelfde snelweg. Oftewel na 46 kilometer kwamen wij uit op hetzelfde punt.

Na een herberekening van de resterende route zitten wij weer op het goede spoor. In het plaatsje Aukrug stoppen wij nog even voor een drankje en om 10 voor 4 rijden wij het parkeerterrein bij de boot op. Daar was het al gezellig druk met vooral Zweedse motorrijders. Later sloten er ook nog twee Nederlandse motorrijders aan.

Na het aan boord gaan, vastsjorren van de motoren en het inrichten van de hut gaan wij eerst maar eens op zoek naar een lekker drankje. Al snel raken wij in gesprek met een Nederlands echtpaar waarvan de man medicus is en er blijkt een link met de Ursula-kliniek in Wassenaar waar de moeder van Joyce werkte. Een andere man die een tafeltje verder zat vertelde ineens dat hij daar ook gewerkt had. Klein wereldje!

De twee Nederlandse motorrijders zijn er inmiddels ook bij komen zitten en met hen gaan wij om half 9 aan het Scandinavisch buffet - eet en drink zoveel als je wilt voor een vaste prijs. Het smaakt allemaal prima.

Om half 11 zoeken wij onze kooi op, want er staat morgen een lange rit op het programma.


Foto's zondag 5 juni 2011

 

Maandag, 6 juni 2011

E-mailadres Afdrukken

Göteborg - Edsleskogs VärdshusHet slapen aan boord wilde niet zo heel best lukken. Jan was best wel vaak wakker en Joyce heeft eigenlijk niet geslapen. We doen nog even kopje thee en een broodje in een van de restaurantjes en gaan daarna naar het autodek om de motoren weer te bepakken en los te maken. De spanbanden zijn een beetje eigenwijs, maar met behulp van een Zweed lukt het toch ze los te krijgen. Een van de andere Nederlandse motorrijders krijgt zijn spanband echt niet los, maar een Zwitsers zakmes doet wonderen.

Er was voor vandaag eerst 8,7 millimeter regen voorspeld, maar volgens de geleerden blijft het vandaag droog en wordt het zelfs warm.

Direct nadat wij van boord reden mochten wij van de Zweedse politie op het pijpje blazen. Geen enkel probleem natuurlijk. Wij zetten koers naar de westkust met als doel het bekijken van het plaatsje Fjällbacka dat in alle boeken van de schrijfster Camilla Läckberg voorkomt. Op de weg daarheen passeren wij twee veerverbindingen. Die zijn allebei gewoon gratis.

Rond lunchtijd stoppen wij ergens om iets te eten. De restaurantjes zijn dun gezaaid in dit gebied en de keuze is dus beperkt. Het wordt voor  ons allebei een hamburgermenu met patat en een Fanta.

Het plaatsje Fjällbacka is een buitengewoon toeristisch plaatsje. Ik herken sommige dingen uit de boeken. De straatjes zijn er buitengewoon smal en er is geen enkele parkeergelegenheid voor de motoren. Wij rijden dus maar door.

De motoren lusten inmiddels ook wel weer wat en we stoppen ergens aan de E6 om te tanken. De pompen slaan niet aan en pas daarna zien wij het briefje dat je eerst je rijbewijs bij de kassa moet inleveren voor ze de pompen aanzetten. Het station had nogal last van doorrijders. Ja ja, ook in Zweden dus.

Na het tanken gaan wij rechtstreeks richting Edsleskogs Värdshus waar wij gaan overnachten. Wij lijken het de hele weg droog te houden. Helaas! De laatste 4 kilometer krijgen wij de beloofde 8,7 millimeter nog ruimschoots op onze koppen. Het plenst en onweert en het zicht is bijna nul. Doorweekt komen wij bij het hotel aan. Wij zijn tot op onze huid nat. Joyce neemt een lekkere, lange, hete douche en Jan pakt de spullen uit en regelt even het mobiele Internet.

Als diner kiezen we voor een paar broodjes met kaas, ham, brie, salami en leverpastei. We hebben gewoon geen zin meer in uitgebreid eten. Om een uur of half negen gaat voor ons allebei het licht uit ...


Foto's maandag 6 juni 2011

 

Dinsdag, 7 juni 2011

E-mailadres Afdrukken

Edsleskogs Värdshus - HöjeWe worden vanochtend om half 8 wakker. We zijn allebei een aantal keren wakker geweest vannacht van eerst een enorm onweer en later van een paar kraanvogels. Toch zijn wij allebei weer als nieuw. De weersverwachting voor vandaag is gewoon slecht. We ritsen dus maar de regenpakken in onze pakken om niet weer net zo nat als gisteren te worden.

Na een lekker ontbijtje vertrekken wij om een uur of half 10 uit Edsleskog. Het weer ziet er helemaal niet zo vervelend uit als wij dachten. Af en toe een spatje en het lijkt wel of het steeds beter wordt. We schieten heerlijk op en voor wij het weten rijden wij even over 11 het dorp Munkfors binnen. Daar drinken wij nog even een kop koffie en een kop thee, want we hebben natuurlijk niets in huis.Na de stop rijden wij de laatste 8 kilometer naar Höje.

We pakken direct de koffers uit en geven al onze spullen een plekje. Heerlijk vertrouwd weer om in dit huis vakantie te vieren. Nu nog even de boodschappen in Munkfors doen. Het weer is inmiddels ronduit fantastisch geworden en de regenpakken ritsen wij er dus maar weer uit. Om een uur of drie zijn wij weer thuis en installeren wij ons heerlijk op de veranda met een drankje, een hapje en een krantje.


Foto's dinsdag 7 juni 2011

 


Pagina 1 van 5

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.