Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Vakantie Provincies Skåne Bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden Skåne

Op deze pagina's laten we je kennismaken met een aantal bezienswaardigheden in de provincie Skåne. Als je denkt dat er een belangrijke bezienswaardigheid ontbreekt kun je ons dat via onze Contactpagina laten weten.Badbryggan i Bjärred

E-mailadres Afdrukken

Badbryggan i BjärredNieuwe zwembaden in zee worden nog maar zelden gebouwd. Maar aan het einde van de langste badsteiger van Zweden ligt, 574 meter uit de kust in de Öresund, het moderne Bjärreds Saltsjöbad (zoutwaterbad) met restaurant en drie zwembaden.

Het badhuis is aan het begin van deze eeuw tot stand gekomen door een ideële vereniging die het vroegere badleven  in het slaperige plaatsje Bjärred weer nieuw leven wilde inblazen. Aan het begin van de vorige eeuw was het plaatsje een belangrijke, mondaine badplaats met duizenden gasten die elke mooie zomerdag  per trein arriveerden. Maar de spoorlijn werd opgeheven en het badhuis brandde af in 1950.

Vanuit het dames naaktbad bestaat het uitzicht uit Kopenhagen en de kerncentrale van Barsebäck, de heren kunnen het gebouw ‘Turning Torso’ en de Öresundbrug bekijken tijdens het baden. Het middendeel is voor gemeenschappelijk gebruik.

Meer informatie: www.kallbadhus.se

 

Jakriborg

E-mailadres Afdrukken

Jakriborg - de nieuwe middeleeuwenHet ziet er van een afstand al een beetje vreemd uit. Op de vlakte bij Hjärup in Skåne verrijst een nieuwe stad in Hanzen-stijl, Jakriborg, geïnspireerd op moderne fantasieën over de middeleeuwen.

In kringen van architecten is Jakriborg met 1.000 inwoners bespot als een amateuristisch decorstuk, een soort Disneyland in Skåne. Maar de gewone mensen stonden in de rij om te mogen wonen in dit kleine Lübeck met hoge huizen met spitse daken in opvallende kleuren, kleine slingerende steegjes met kinderkopjes, stadswal, kleine gezellige pleintjes, gewelven en boetiekjes met 'antieke' uithangborden.

Je verwacht na elke bocht een ridder in harnas of een goochelaar, maar die kom je helaas alleen maar tegen als er een middeleeuwse markt gehouden wordt. Het is jammer dat de steegjes en pleintjes vaak nogal leeg zijn. Jakriborg is immers voornamelijk een slaapstad waar forenzen wonen die overdag elders aanwezig zijn.

De twee architecten, Jan en Krister,  hebben deze absolute tegenstelling tot de grauwe eenheidswijken geschapen.

Ongeacht wat je ervan vindt kun je stellen dat Jakriborg niet lijkt op welke andere woonwijk in Zweden dan ook.

Meer informatie: www.jakri.se

 

Mosaikhuset i Bromölla

E-mailadres Afdrukken

Een geglazuurde parel

Mosaikhuset i BromöllaAlle mozaïek liefhebbers moeten zo snel mogelijk naar Bromölla in Skåne. Hier vind je een van de merkwaardigste huizen van Zweden, zowel van binnen als van buiten helemaal bedekt met gele, groene, blauwe en zwarte mozaïekplaten. Totaal 2.200 vierkante meter kleine geglazuurde vierkantjes!

Bromölla werd opgebouwd als een modelsamenleving door de Ifö-fabrieken, een keramische industrie.

Het doel van het huis was om te laten zien wat je tot stand kon brengen met het toen trendy mozaïekwerk.. Het huis werd voltooid in 1954. Het is een vandaag haast vergeten pareltje dat onderdak biedt aan de bioscoop Mosaiken, tegenwoordig Filppalatset, met de originele inrichting nog bijna intact.

Als je vriendelijk met de eigenaar praat kun je toegang krijgen tot de kelder en daar de grote mozaïekwerken bekijken waarmee geoefend is.

Het Gaudi-gevoel wordt versterkt door de enorme prehistorische dieren op het plein die ook helemaal met stukjes keramiek uit de Ifö-fabrieken bekleed zijn. Men zegt dat het de grootste mozaïekstructuur ter wereld is. Het heet Scaniasaurus en is gemaakt door Gunnar Nylund.

Meer informatie: http://www.bromolla.se/

 

Nimis

E-mailadres Afdrukken

Nimis - het meest omstreden kunstwerk van ZwedenEen uniek kunstwerk - of een hoop rotzooi die het prachtige natuurreservaat Kullaberg verstoort? Op een slecht toegankelijk kiezelstrand op het uiterste puntje van het Kulla schiereiland in het noordwesten van Skåne verrijst het meest omstreden kunstwerk van Zweden. Het is de surrealistische Nimis (latijn voor "te veel") van Lars Vilk, een gigantisch hoeveelheid wrakhout waar hij sinds 1980, met de eigenwijsheid van een gek, aan heeft getimmerd en gezaagd.

Het heeft twee jaar geduurd voor de autoriteiten en het publiek het kunstwerk ontdekten. Vanaf dat moment is het kunstwerk regelmatig aangevallen met vuur of met een motorzaag. Er lopen nog steeds processen om het kunstwerk te laten verwijderen. Aan de andere kant heeft het kunstwerk veel bewonderaars. Jaarlijks wordt het bezocht door ongeveer 30.000 personen.

De bouw gaat nog steeds door en Lars Vilk heeft inmiddels een nog een monumentale constructie direct in de buurt gemaakt: Arx. Die is geconstrueerd van 150 ton steen en beton. De kunstwerken staan in de door Lars Vilk zelf uitgeroepen vrijstaat Ladonië. Soms is hij zelf aanwezig om het volkslied van Ladonië te laten horen - de plons van een steen die in zee gegooid wordt ...

Meer informatie: www.vilks.net

 

Stranden i Löderup

E-mailadres Afdrukken

Löderups StrandbadIn de winter van 2007-2008 verdween er 30 meter Zweden langs de zuidkust. Een heel strandgebied spoelde weg en verdween met de golven in zee. Dat wordt erosie genoemd, een fenomeen dat steeds sterker optreedt door een hogere stormfrequentie, een stijgende zeespiegel en andere klimaatfactoren.

Nergens in Zweden is het probleem zo duidelijk zo groot en zo duidelijk zichtbaar als op het prachtige maar afnemende strand van Löderup in Skåne.

Daar begon de erosie op gang te komen in 1950 en werd echt duidelijk toen 25 jaar later de eerste huizen ondermijnd werden en in zee verdwenen. Sindsdien is meer dan 200 meter van een camping in zee verdwenen en knaagt de zee zich verder landinwaarts - de steile zandkust laat duidelijk het gluiperige karakter van de zee zien. Huizen die ooit ver van het strand gebouwd werden zijn zo langzamerhand in de gevarenzone terecht gekomen en zijn afgebroken.

Op de ten dode opgeschreven camping worden de caravans steeds dichter bij elkaar gezet. Het gebouw van de Scouting is al gesloopt en op dit moment worden 250 vakantiehuizen, een aantal wegen bedreigd. Op langere termijn betekent dit het einde van een bloeiende strandrecreatie langs een van de beste stranden van Skåne.

Meer informatie: www.loderupsstrand.se

 

Tykarpsgrottan

E-mailadres Afdrukken

TykarpsgrottanErgens in de 12e eeuw begonnen de boeren rondom Tykarp bij Hässleholm kalk te winnen uit gaten met een diepte van ongeveer 10 meter. Door de eeuwen heen groeide de mijn tot een ondergronds labyrint met een oppervlakte van ongeveer 10.000 m2 met daarin plaatsen met namen als Stora Salen (Grote Zaal) of Tomtegången (Kaboutergang).

Het suggestieve grotlandschap heeft al in veel films gefigureerd. Op deze plaats zijn de scenes van Mattisborgs Ölkällare (de bierkelder van Mattisborg) opgenomen, net als een aantal scenes van de klassieke jeugdthriller Kullamannen.

Sinds de 50-er jaren is de Tykarpsgrot een toeristische attractie die in de zomer geopend is en waar rondleidingen onder leiding van een gids gegeven worden. Soms worden in de grot ook feesten gehouden.

De temperatuur is het gehele jaar door ongeveer 8° Celsius, wat perfect is voor de vleermuizen die ondersteboven aan het dak van de grot overwinteren.

Meer informatie: content.skane.com/nl/node/16332

 

UFO Monumentet

E-mailadres Afdrukken

UFO MonumentetOp 18 mei 1946 landde er een delegatie ruimtewezens met hun vliegende schotel in het bos Kronoskogen in Ängelholm.

Dat beweert tenminste Gösta "Pollenkungen" Carlsson, die rijk geworden is met het vrijmaken van voedingsstoffen uit pollen. Het waren de elf ruimtewezens uit de vliegende schotel die de toen 28 jarige Gösta Carlsson zijn onschatbare inzichten in de raadsels van de pollen gaven vertelde hij lang na de ontmoeting met hen.

Gösta startte het bedrijf Cernelle en terwijl zijn  vermogen groeide hielp hij het ijshockeyteam Rögle BK uit Skane om van amateurs uit te groeien tot een  topteam dat in de Zweedse Elitserien speelt. Dit deed hij onder andere door ze een complete ijshockeyhal te schenken.

Als een eerbetoon aan zijn waardevolle ontmoeting met de buitenaardse wezens liet hij in Kronoskogen een monument plaatsen waarop het schotelvormige ruimtevaartuig er exact zo uitziet als in werkelijkheid. Dat wil zeggen in "Pollenkungen's" werkelijkheid ...

Meer informatie: www.engelholm.com/turist/Product.aspx?lang=sv&id=245701

 

Wanås Skulpturpark

E-mailadres Afdrukken

Wanås SkulpturgårdOp slechts weinig plaatsen in Zweden is de kunst zo actueel, opmerkelijk en groots als in Wanås Skulpturpark in Skåne.

Een roodgeschilderd huisje dat op de bodem van de slotgracht staat, een enorme, angstaanjagende spin, een 17 meter hoge schoorsteen die steen voor steen nog hoger wordt, waterkanonnen die dansen als robots en met enorme kracht spuiten zijn slechts enkele van de installaties die je hier kunt zien.

Het begon allemaal als een losse gedachte  van een in kunst geïnteresseerde moeder, Marika Wachtmeister. Haar man was de erfgenaam van Wanås Slot en sinds het begin van de 80-er jaren heeft het beeldenpark wereldfaam verworven. Enkele van de grootste, meest bekende kunstenaars zijn naar dit slot op het platteland van Skåne gelokt, een soort belevenispark met culturele trekjes.

Behalve de gigantische, openlucht installaties in het prachtige park in de zomermaanden heeft Wanås ook een permanente expositie met een 40-tal werken die in stal- en magazijnruimten getoond worden.

Op het landgoed van Wanås, een slot uit de Deense middeleeuwen, vind je ook ecologische landbouw en een cafe.

Meer informatie: www.wanas.se

 Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.