Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Vakantie Provincies Dalarna Bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden Dalarna

Op deze pagina's laten we je kennismaken met een aantal bezienswaardigheden in de provincie Dalarna. Als je denkt dat er een belangrijke bezienswaardigheid ontbreekt kun je ons dat via onze Contactpagina laten weten.Cassels Donation

E-mailadres Afdrukken

Cassels DonationDe steenrijke, Britse financier Sir Ernest Cassel (1852-1921) was ooit de baas van het toen meest winstgevende bedrijf van Zweden, Grängesbergsbolaget in Bergslagen.

Sir Ernest werd een financiële koning genoemd en had zeer goede banden met het Britse vorstenhuis. Toen hij zich zo langzamerhand terugtrok uit het zakenleven schonk hij een aparte herinnering aan hemzelf  aan het dorp Grängesberg.

Het gebouw wordt Cassels Donation genoemd. De bouw van het gebouw in neo-klassieke stijl was gereed in 1900 en het front met de zes enorme pilaren is geïnspireerd op het toenmalige hoofdkantoor van de Bank of England in Londen.

In het gebouw vind je een grote concertzaal, een bibliotheek en een gezelschapsruimte. Bij het geschenk hoorde ook een statig badhuis en een park met sportvelden.

De hoogtij dagen van Grängesberg zijn voorbij. De mijnen zijn in 1989 gesloten en de gehele samenleving is in staat van verval. Het dorp wordt in tweeën gedeeld door de oude mijnen en sommige delen zijn afgesloten vanwege instortingsgevaar. Dit maakt het pompeuze gebouw nog meer afwijkend en bizar.

Cassels Donation, dat in 1992 na een vernietigende brand grondig gerenoveerd is, is het gehele jaar geopend en wordt gezien als een van de meest vooraanstaande concertgebouwen van Zweden. Het interieur wordt gekenmerkt door haar kunstzinnige aankleding. In het park vind je een broeikas en een tuincafé dat in de zomer geopend is.

Vergeet tijdens een bezoek niet het Grängesbergsbanornas Järnvägmuseum (spoorwegmuseum) een eindje verderop, met een imponerende verzameling van meer dan 100 locomotieven en wagons uit de tijd dat de industrie hier op volle toeren liep.

Meer informatie: http://www.visitludvika.se/besok.asp/id/8025/lid/4151www.gbbj.nu

 

Mentalvårdsmuseet i Säter

E-mailadres Afdrukken

Mentalvårdsmuseet i SäterIn het Mentalvårdsmuseet i Säter (museum van de geestelijke gezondheidszorg) bevindt zich een van de meest merkwaardige kunstverzamelingen van Zweden. De collectie bevat werk dat is gemaakt door de bijzondere en sterke individuen die zaten opgesloten in dit voormalige gesticht, een gesloten wereld waar het maken van kunst zelden werd aangemoedigd.

Het ziekenhuis was helemaal selfsupporting en de patiënten waren tewerk gesteld in de eigen werkplaatsen en op de landerijen. De kunst werd veelal stiekem gemaakt met behulp van gestolen hout uit de timmerwerkplaats, metaal uit de smederij en verf uit de schilderswerkplaats.

Een geweer met een kromme loop om mee om een hoekje te schieten. Een grote gecompliceerde kandelaar. Sprookjesachtig borduurwerk. Kleurrijke schilderijen en tekeningen op karton en kalenderbladen, soms met vervloekingen gericht aan ingebeelde kwelgeesten.

De kunstverzameling is buitengewoon aangrijpend, wat ook voor de rest van het museum geldt. Dwangbuizen, lobotomie-uitrusting en kuipen voor  langdurige baden maken deel uit  van de vertellingen over “den vita staden” (de witte stad), zoals het ziekenhuis van Säter werd genoemd in de tijd dat er nog 1.500 patienten leefden en stierven binnen de muren van het complex.

Meer informatie: http://195.149.138.7/mentalvmuseet/

 

Visenterna i Avesta

E-mailadres Afdrukken

Ongetemde dieren

Avesta VisentparkTienduizenden jaren geleden donderden de wisenten in grote kuddes door heel Europa.

De imposante dieren, familie van de Amerikaanse bizons,  werden hard bejaagd en in de 20-er jaren van de vorige eeuw werd het laatste wilde exemplaar gedood. In de hele wereld waren er toen nog maar 54 wisenten over in dierenparken.

Het is misschien een beetje verbazingwekkend dat Avesta een belangrijke rol speelt bij het voortbestaan van de wisent, maar feit is dat men hier de afgelopen 80 jaar de bedreigde wisenten een veilig onderkomen biedt.

Meer informatie: http://www.avesta.se/Outdoor/Avesta-Visentpark/

 

Yllefabriken i Sågmyra

E-mailadres Afdrukken

Een massieve geschiedenis

Yllefabriken i SågmyraEen winkelcentrum met een grote outletboetiek met goedkope kleding is op zich een goede aanleiding om eens een bezoekje te brengen aan het plaatsje Sågmyra in Dalarna.

Een leuk weetje is dat dit winkelcentrum is ingericht in een gigantisch stenen gebouw waar tot de 70-er jaren van de vorige eeuw Tidstrands, de grootste wolfabriek van Scandinavië, gevestigd was. In de hoogtijdagen van Tidstrands werkten hier 1.000 mensen en produceerde men dekens, stoffen, garens, plaids en autobekleding voor Volvo. Dat ging goed tot de concurrentie uit de lagelonenlanden kwam opzetten.

Jarenlang stond het gebouw met een vloeroppervlakte van 35.000 m2, verdeeld over 6-7 verdiepingen, leeg en begon het verval. Ontelbare ramen waren kapot en de voegen tussen de stenen begonnen los te laten.

Nu zijn grote delen van het enorme pand gerestaureerd en verhuurd. Een industrieel monument is opnieuw geboren.

Ook de bij het complex behorende herenboerderij Sågmyra Herrgård, ooit de directiewoning,  is na een aangestoken brand in 1993 helemaal gerestaureerd en doet tegenwoordig dienst als hotel en restaurant.

Meer informatie: www.yllefabriken.se

 Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.