Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Vakantie Provincies Halland Bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden Halland

Gekås i Ullared

E-mailadres Afdrukken

De moeder van alle low budget warenhuizen

Gekås i UllaredBijna 50 jaar geleden opende het allereerste low budget warenhuis van Zweden: Gekås i Ullared.

Sinds die tijd is het warenhuis bezocht door miljoenen mensen, vaak via de legendarische busreizen uit alle delen van het land. Gekås is eigenlijk de meest bezochte toeristenattractie van Zweden.

De wonderbaarlijke combinatie van low budget kitsch en grootsheid is moeilijk te verklaren voor mensen die hier nog nooit geweest zijn.

Stel je vlak voor openingstijd eens een 400 meter lange rij wachtende mensen voor, of een kassabon van ruim 3 meter lang, of een pakje met 240 bakvormpjes voor SEK 5,95 ...

Gemiddeld worden hier per jaar een half miljoen kerstmannetjes verkocht!

Bij de ingang staat een standbeeld op ware grootte van Göran Karlsson, de oprichter van Gekås, met een mobieltelefoon aan zijn oor en een doosje 'snus' (pruimtabak) in zijn achterzak.

Meer informatie: http://www.gekas.se/

 

Grimeton

E-mailadres Afdrukken

Een sterk radioverhaal

GrimetonIn Grimeton aan de westkust bevinden zich de resten van een gigantisch radiotelegrafienetwerk dat de hele wereld omspande.

Het radiostation in Grimeton werd in de 20-er jaren van de vorige eeuw gebouwd voor het telegraafverkeer tussen Zweden en de Verenigde Staten. Er bevonden zich ruim een miljoen geëmigreerde Zweden aan de andere kant van de Atlantische Oceaan die behoefte hadden aan direct contact met hun oude thuisland.

Het station is het enige in haar soort dat in haar oorspronkelijke staat bewaard is gebleven. De reden hiervan is dat het tot in de 90-er jaren gebruikt werd voor communicatie met de duikboten van de Zweedse marine.

De zes reusachtige, 127 meter hoge T-vormige masten kun je al vanaf grote afstand zien. In de zomermaanden worden de zenders nog gebruikt. Grimeton staat op de Werelderfgoedlijst van de Verenigde Naties en is inmiddels uitgebreid met een informatiecentrum en een laboratorium waar iedereen zich kan uitleven met alles wat met zenders te maken heeft.

Meer informatie: http://www.grimetonradio.se/

 

Nidingen

E-mailadres Afdrukken

De vuurtoren aan de lagune

Nidingen Op een zandbank midden liggen de vuurtorens Nidingen, die op meer dan een manier bijzonder zijn - de enige Zweedse 'dubbel'-vuurtoren uit 1834 en een moderner exemplaar.

De torens staan aan een lagune vol zeehonden en in het vaarwater liggen gevaarlijke riffen die zich verplaatsen. Dit verklaart de ruim 700 scheepswrakken rond Nidingen en "holländaregraven" (het hollandersgraf) in een aardappelveldje bij een van de vuurtorens.

Het ongeveer een kilometer lange eiland is ook de woonplaats van de enige kolonie van drieteen-meeuwen in Zweden.

De vuurtorens en de gezellige vuurtorenwachterswoningen bieden een prachtig uitzicht. De mogelijkheid bestaat om in de vuurtorenwachterswoningen te overnachten.

Meer informatie: http://www.nidingen.se/

 

Rodelbanan på Hallandsåsen

E-mailadres Afdrukken

Wintervermaak in de zomer

Rodelbanan på HallandsåsenOver bijna een kilometer, 935 meter om precies te zijn, slingert de langste zomerrodelbaan van Zweden zich door bossen en langs velden naar beneden van de noordhelling van Hallandsåsen.

De snelheid kan flink oplopen, wel tot 40-50 kilometer per uur, maar dat bepaal je natuurlijk zelf.

Ga jij het record van Ingemar Stenmark, dat op 1 minuut en 12 seconden staat breken?

Meer informatie: http://www.sydalpin.se/

 Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.