Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Vakantie Provincies Småland Bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden Småland

Agentmuseet i Småland

E-mailadres Afdrukken

De naam is Bond ...

Agentmuseet i SmålandGeheim agenten worden meestal niet direct geassocieerd met Småland. Desondanks is Nybro een centrum voor sommige van de meest spectaculaire spionageoperaties.

Hier vind je namelijk het eerste James Bond museum van de wereld met een uitgebreide verzameling 007-artikelen.

De eigenaar mag gerust fanatiek genoemd worden. Hij heeft zijn naam Gunnar Schäfer laten veranderen in James Bond, omdat dat beter past bij een Smålandse 007 en hij loopt vaak rond in smoking en lakschoenen.

Bond/Schäfers nauwkeurige verzamelen van allerlei Bondspullen is begonnen in de 80-er jaren en het gebouw is gevuld met auto’s, spionagecamera’s, het kantoor van “M”, een van de goudstaven uit “Goldfinger” en andere originele uitrustingstukken uit de films. De films zijn overigens allemaal te zien in de eigen bioscoop van het museum.

Meer informatie: http://www.007museum.com/

 

Äspölabbet

E-mailadres Afdrukken

Afdaling naar de uiteindelijke opslagplaats

Äspölabbet Het streven van Svensk Kärnbränslehantering AB (Zweedse Kernbrandstofverwerking NV) om enthousiasme te creëren rond de opslag van radioactief afval heeft iets aandoenlijks.

Het Zweedse kernafval zal uiteindelijk in Forsmark in Uppland bewaard gaan worden, maar het is hier in het Äspö laboratorium ten noorden van Oskarshamn waar SKB haar generale repetitie uitvoert en laat zien  waar ze mee bezig zijn in een extreem diepe tentoonstelling op ruim 500 meter onder de grond.

Tijdens een gratis bezoek van ongeveer twee uur in de tunnels kunnen alle personen van 7 jaar en ouder met eigen ogen aanschouwen hoe SKB van plan is om kernafval op een veilige manier minstens 100.000 jaar te bewaren.

Daar hebben ze koperen mantels, beschermingsbarrières en gietijzer voor nodig. En beton, ontzettend veel beton.

Meer informatie: http://www.skb.se/

 

Ekskogen på Visingsö

E-mailadres Afdrukken

Foutje in de oorlogsplanning …

Ekskogen på VisingsöWie kon er 200 jaar geleden denken dat oorlogsschepen van metaal gebouwd zouden gaan worden? De Zweedse admiraliteit niet in ieder geval.

De admiraliteit plantte een groot, langzaam groeiend eikenbos op het eiland Visingsö om er zeker van te zijn dat men in de toekomst voldoende hout had voor de bouw van oorlogsschepen. Ruim 300.000 eikenplantjes werden naar het eiland gebracht en daar geplant. In die tijd een goede en vooruitziende actie.

Sindsdien is het bos van 360 hectare altijd goed verzorgd. Het is het grootste aaneengesloten areaal van eikenbomen van Zweden. Toen de bomen volgroeid waren in de 70-er jaren van de vorige eeuw werden de bomen door de Zweedse Domeinen aan de Marine aangeboden voor de bouiw van schepen, maar toen was het natuurlijk al te laat …

Het eikenhout is toen maar gebruikt voor de fabricage van parketvloeren en interieurdetails en ook nog een heel klein beetje ervan is gebruikt voor de scheepsbouw tijdnes de bouw van de replica van de Oost-Indiëvaarder Götheborg

Nu is het eikenbos een paradijs voor vogels en zeldzame kleine zoogdieren.

Meer informatie: http://www.visingso.net/old/turokul/sevardheter/ekskogen/ekskogen.htm

 

Hotell Amigo

E-mailadres Afdrukken

Een stukje Gran Canaria in Småland

Hotell AmigoHet ziet eruit als een stukje Gran Canaria. Het was ook de bedoeling dat Hotell Amiga in Las Palmas op Gran Canaria gebouwd zou worden. In plaats daarvan werd het Emmaboda in Småland.

Midden in het zogenaamde “glasrijk” krijg je een klassiek charterreisgevoel door alleen maar te kijken naar het witgepleisterde hotel in de Spartaanse Spaanse stijl van 1970. Het is uitgerust met een bodega op de begane grond – “Bodega el Toro” – gewelfde ramen, marmer, geplaveide grond en last but not least ruim 20 stuks neon verlichting, waarvan er een in de vorm van een stier is.

Het waren de ouders van de huidige eigenaren, de familie Svensson, die het idee hadden om tijdens de charterboom een groots hotel te beginnen op de Canarische Eilanden. De plannen werden al snel in de ijskast gezet vanwege gezondheidsproblemen, maar de ideeën over de inrichting en het exterieur werden thuis in Zweden verder ontwikkeld, net als het menu dat nog steeds Spaanse trekjes heeft.

Stoelen en tafels met koeienkoppen bleken zo langzamerhand zo lastig in het onderhoud dat die alleen nog in de museumafdeling van het hotel voorkomen.

Meer informatie: http://www.hotell-amigo.se/

 

Metallica-steen in Dörarp

E-mailadres Afdrukken

Een bedevaartplaats voor een hardrocker

Metallica-stenen i Dörarp1986 was een traumatisch jaar voor een van de machtigste hardrock bands van de wereld, Metallica.

Onderweg van Stockholm naar Kopenhagen slipte de tourbus iets ten noorden van Ljungby op de ijzige weg. De bassist van de band, Cliff Burton, kwam hierbij direct om het leven.

Met behulp van inzamelingen en ideëel werk van fans werd er 20 jaar later een monument voor Cliff Burton opgericht op de plaats van het ongeval. Op de steen is het glimlachende gezicht van Burton te zien boven enkele regels uit een van zijn songteksten, “cannot the kingdom of salvation take me home” .

Fans die hier op bedevaart komen eren de herinnering aan hem door rozen, armbandjes met doodskoppen en sigaretten te offeren.

Meer informatie: http://www.cliffinourminds.com/

 

Pyramiden i Skogen

E-mailadres Afdrukken

Hier rust een excentriekeling

Pyramiden i Skogen

Allemachtig – wat is dat in hemelsnaam !? Antwoord: een 7 meter hoge, met koper bekleedde piramide, midden in het bos.

De excentrieke edelman Malte Liewen Stierngranat (1871-1960) liet deze kopie van de piramide van Cheops na een reis naar Egypte bouwen.

Dit was slechts een van zijn vele, vaak geldverslindende, projecten. Toen de man “die altijd deed wat hem inviel” een slot liet bouwen moest dat natuurlijk een eigen treinstation hebben. Het werd het enige privé station van Zweden en is tot 1964 in gebruik geweest.

Malte Stierngranat was een echte avonturier die door het leven fladderde. Hij trouwde twee keer met een rijke vrouw, raakte bevriend met de Amerikaanse president Roosevelt die hem een wandelstok met opdracht gaf waarmee hij zwaaide toen hij de Amerikaanse atleten het stadion in leidde bij de Olympische Spelen van 1912 in Stockholm.

Nu rust Malte Stierngranat in zijn piramide, gebalsemd in een ingemetselde sarcofaag en omgeven door fresco’s met voorstellingen uit zijn kleurrijke leven. In de kist waarin hij ligt heeft hij gedurende zijn leven al vele jaren “proef” gelegen. Er wordt zelfs gezegd dat hij een telefoonaansluiting in zijn piramide wilde hebben.

In Stjärneborg vind je een curiosakabinet met souvenirs van Malte’s ontelbare reizen en een spoorwegmuseum.

Meer informatie: http://www.stjarneborg.se/

 

Rumskullaeken

E-mailadres Afdrukken

De grootste boom van Zweden

RumskullaekenHet is de oudste boom van Zweden. Het is ook de grootste boom van Zweden. Ja, het is zelfs en van de grootste eikenbomen van heel Europa.

De Rumskullaeken (de eik van Rumskulla) , of de Kvilleken zoals de boom ook wel wordt genoemd, is meer dan 1.000 jaar oud en heeft een omtrek van meer dan 13 meter op borsthoogte.

Al 230 jaar gelden was de eik zo groot dat de plaatselijke boeren de holtes in de stam als gereedschapsopslag gebruikten, constateerde districtshoofdman Magnus Gabriel Craelius in het boek “Försök till ett landskaps beskrivning” (Poging tot het besschrijven van een landschap) uit 1772: ”zij is nu hol; en ik heb zelf in haar gestaan; de boeren op de boerderij gebruiken haar anders, als gereedschapsschuurtje”.

Door de jaren heen heeft de Rumskallaeken nogal te lijden gehad onder alle mensen die in haar geklommen zijn. Om verdere schade te voorkomen is het sinds 1988 verboden om tot helemaal bij de boom te komen.

Meer info: http://www.monumentaltrees.com/nl/swe/kalmar/vimmerby/945_kvilleken/

 

Skroten på mossen

E-mailadres Afdrukken

Het stille verval

Skroten på mossenGrote autokerkhoven in het bos zijn uiterst zeldzaam in deze tijd van strenge milieuregels. Het autokerkhof op Kyrkö mosse (veengebied) hoort tot de autokerkhoven die mogen blijven. Hier vind je 150 wrakken ,uit de 40-er, 50-er en 60-er jaren van de vorige eeuw in verschillende fases van verval, geparkeerd tussen lage  dwergpijnbomen.

Het gerucht gaat dat een van de auto’s ooit eigendom was van Hitlers geliefde Eva Braun – waarschijnlijk een verzinsel, maar de gedachte is prikkelend.

Het was “Åke på myren”, Åke Danielsson (1914-2000), die in 1935 het veengebied en een schop met breed blad kocht om voor zichzelf te gaan beginnen in de turfindustrie. De resten van zijn turfstrooiselfabriek en een smalspoor spoorbaantje voor het transport van grondstoffen zijn nog aanwezig.

Toen het massa automobilisme begon zette Åke zijn schop aan de kant en richtte hij zich op een nieuwe carrière als automonteur en schroothandelaar.

In de 90-er jaren ontstond bij de gemeente het plan om het autokerkhof op te ruimen, maar dat stuitte op felle protesten van autoliefhebbers en esthetici. De protesten trokken veel aandacht in de pers en het resultaat hiervan was dat de plaats spontaan een toeristische attractie werd met vele duizenden bezoekers per jaar.

Veel kunstenaars en fotografen hebben tussen de gedeukte, verroeste wrakken tussen de bomen suggestieve motieven gevonden.

De wrakken worden langzaam door de tijd opgegeten. Grijp dus nu je kans om ze nog te zien …

Meer informatie: http://www.tingsryd.se/SITE/Startsida/Turism/Sevardheter/Bilkyrkogarden-Kyrkomosse.aspx

 Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.