Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Vakantie Provincies Västergötland Bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden Västergötland

Op deze pagina's laten we je kennismaken met een aantal bezienswaardigheden in de provincie Västergötland. Als je denkt dat er een belangrijke bezienswaardigheid ontbreekt kun je ons dat via onze Contactpagina laten weten.Begravningsmuseet

E-mailadres Afdrukken

De dood in Falköping

BegrvaningsmuseetEr hangt onmiskenbaar een duister tintje over het Fonus begrafenismuseum in Falköping, maar tegelijkertijd kan het museum ook echt interessant zijn.

Interessante modeverschijnselen kun je onderscheiden aan doodskisten, grafstenen en necrologieën. Hoe men door de tijden heen omging met rouw en verlies zegt veel over de toenmalige samenleving. Werd het een grootse uitvaart met witte lelies en een ceremoniemeester of mocht het lijk gewoon afkoelen in het houtschuurtje?

Het is in ieder geval leuk om dit museum eens te bezoeken vanwege het nogal ongebruikelijke thema. De expositie voelt aan de ene kant een beetje bizar en aan de andere kant … ja, levend.

Falköping is het uitvaartcentrum van Zweden en het museum ligt direct naast  de Fonus lijkkistenfabriek.

Meer informatie: http://www.fonus.se/veta-mera/om-fonus/begravningsmuseum/?L=0

 

Hindens Rev

E-mailadres Afdrukken

Een lange vinger in het Vänernmeer

Hindens RevHindens Rev is een vijf kilometer lange vinger die zo het Vänernmeer inloopt. Een opmerkelijk natuurfenomeen dat 10.000 jaar geleden ontstond bij het smelten van het landijs. Om te voet of op de fiets naar het uiteinde van het rif te gaan is een bijzondere en spannende belevenis, gekenmerkt door het water en de wind.

De lange landtong is op het smalste punt slechts 25 meter breed, maar nooit breder dan 100 meter. Op het hoogste punt is de “vinger” 21 meter hoog en loopt naar het uiteinde af naar het niveau van het meer.

Het gebied aan het uiteinde stroomt bij hoog water over. Er ontstaan dan tijdelijk 5 eilanden die Killingarna genoemd worden. Het is nauwelijks verbazingwekkend dat er de laatste tijd steeds meer stemmen opgaan om het rif tot werelderfgoed te benoemen.

Aan het begin van het rif vind je Svalnäsbadet, een Riviera-achtig zandstrand van een lang aan de oever van de vergeten Zweedse binnenzee  het Vänernmeer. De bodem loopt zeer langzaam af en het is er zeer kindvriendelijk.

Meer  informatie: http://www.vastsverige.com/en/Lacko---Kinnekulle/products/111443/Hindens-Rev/

 

Karlsborgs Fästning

E-mailadres Afdrukken

Een monumentale vergissing

Karlsborgs FästningEr hangen dichte kruitdampen, de kanonnen bulderen, de vloer schudt en de ratten in de ondergrondse gewelven sissen. In Karlsborgs fästning (vesting) kan het ruig toegaan, zeker in geval van oorlog.

Gelukkig gaat het nu alleen maar om een geënsceneerde voorstelling, een worst-case scenario dat, ondersteund met licht- en geluidseffecten,  wordt opgevoerd tijdens een, in de zomermaanden georganiseerde,  avonturenwandeling onder begeleiding van een gids door het fort dat vanaf 1819 gebouwd.

De bouw duurde 90 jaar en resulteerde in geweldige, vijf kilometer lange muren en een monumentaal, niet in te nemen verdedigingswerk waar de kroonjuwelen en de nationale goudreserve bewaard zouden gaan worden. De regering zou zich diep in de vesting terugtrekken voor er een krachtige tegenaanval op de vijand ingezet zou worden om de vijand terug te drijven.

Karslborg Fästning was ooit het grootste bouwwerk van Europa en was al tijdens de inwijding in 1909 volledig verouderd, omdat de aanvalswapens vanaf de aanvang van de bouw tot de inwijding enorm veel sterker geworden waren.

De rekening voor het fort werd uiteindelijk 6 keer hoger dan gepland. Daarnaast kostte het fort zeer veel bloed, zweet en tranen van de strafgevangenen die het fort voor het grootste del gebouwd hebben.

In de garnizoenskerk, oorspronkelijk bedoeld als een tijdelijke vergaderzaal voor de Rijksdag, hangt een symbolische kroonluchter bestaande uit kettingen, een kroon en 276 bajonetten die moet herinneren aan het harde werk van de strafgevangenen, de militaire macht en de koning.

Op het fort vind je een museum, maar het is ook nog de thuisbasis van de Fallskärmjägarskolan (Valschermjagerschool) en het Livregementets husarer K3 (Regiment Huzaren K3).

Meer informatie: http://www.sfhm.se/smha/ObjectPage____2260.aspx?epslanguage=EN

 

Lina i Töreboda

E-mailadres Afdrukken

Het piepkleine veerbootje

Lina i TörebodaZij heet Lina en is een van de kleinste, in gebruik zijnde veerbootjes van Zweden en waarschijnlijk zelfs van de wereld.

Het blauwwitte vaartuigje vaart heen en weer over het Göta kanaal in het plaatsje Töreboda in Västergötland. De overtocht duurt gemiddeld slechts 20 seconden.

Het bootje wordt – heel milieuvriendelijk - met de hand langs een over het kanaal gespannen lijn getrokken en een enkele reis kost het luttel e bedrag van 50 öre.

In de zomermaanden steken elke dag ongeveer 100 wandelaars en fietsers het kanaal over met behulp van Lina, die al vanaf 1919 heen en weer vaart.

Het idee voor de veerdienst kwam van een gepensioneerde treinmachinist, Oskar Lindhult, die begon om per eenvoudige roeiboot mensen over te zetten.

Meer informatie: http://www.gotakanal.se/sv/Gotakanal/products/51114/Farjan-Lina/

 

Pinocchio

E-mailadres Afdrukken

Het beeld dat opschudding veroorzaakte in Borås

PinocchioHet sprookjesfiguur Pinocchio veroorzaakte het meest heftige debat in de geschiedenis van Borås. Wat heeft een 9 meter hoog bronzen beeld van Pinocchio in het centrum te zoeken? Is het niet een beetje vreemd die koppeling met Disney? En dat het project wordt gesponsord door privépersonen?

Of je het nu leuk vindt of niet verrijst het gigantische beeld “Walking to Borås” van Jim Dines zich sinds 2008 midden in de stad.

Uitdagend, brutaal en spannend zeggen de zeggen de toeschouwers die denken dat het Pinocchio-beeld Borås op het gebied van kunst op hetzelfde niveau gebracht heeft als steden als New York, Parijs en Tokio.

Pinocchio is overigens geen Amerikaanse vinding, maar is oorspronkelijk een Italiaanse sprookjesfiguur uit de 19e eeuw.

Maar het was een kunstenaar uit Borås, Gustav Tenggren, die de getekende versie van Pincocchio in de 30-er jaren van de vorige eeuw voor Walt Disney maakte .

Meer informatie: http://aguiden.com/alingsasguiden/pinocchio/pinocchio.htm

 

Trädhuset i Islanna

E-mailadres Afdrukken

Een met de natuur

Trädhuset i IslannaEen van de meest ongebruikelijke onderkomens voor de nacht vind je in de kroon van een machtige eik. Omringd door het uitbundige gebladerte en met het suizen van de wind slaap je heerlijk in een rode stuga op ruim 6 meter boven de grond.

Het opvallend ruime houten huis, dat Hotell Andrum (Hotel Ademruimte) genoemd wordt bestaat uit een kamer van 18m2 met twee tot vier bedden, een pentry en twee terrasjes met uitzicht over Billingen en Mösseberg. Het ontbijt hijs je gewoon met een lang touw in een mand naar boven.

In de lente is het boomhuis een fantastische uitkijkplaats voor vogelenthousiasten.

Het boomhotel ligt bij Islanna Gård (boerderij) dat is aangesloten bij de internationale Slow Food beweging. Op de boerderij vind je een ecologische keuken en een bakkerij.

Meer informatie: www.islanna.com/9.html

 

Träkyrkan i Habo

E-mailadres Afdrukken

Met de duivel op de muur …

Träkyrkan i HaboDe Träkyrkan i Habo (de houten kerk in Habo) moet je gaan bekijken als je in de grensstreek tussen Västergötland en Småland komt.

Het machtige, roodgeschilderde kerkgebouw ziet er nog erg origineel uit en wordt ook wel de kathedraal aan het Vätternmeer genoemd.

Het zijn vooral de kleurrijke, sprekende schilderingen in de kerk die het gebouw zo speciaal maken. De dienstmeisjes en knechten van vroeger die naar de zegenrijke preken luisterden moesten via de leerrijke illustraties op de wanden de strenge regels en geboden van de kerk gaan begrijpen en respecteren.

De schilderingen uit de 18e eeuw vullen de kerkwanden van het plafond tot de vloer. Op sommige plaatsen is zelfs de duivel afgebeeld.

Een streeklegende zegt dat een van de kunstenaars , Johan Kinnerus uit Jönköping, door de duivel mishandeld werd, omdat deze vond dat hij zo lelijk was afgebeeld op een van de schilderingen.

Meer informatie: http://www.habokommun.se/sv/Turistinformation/Sevardheter/?telluslang=sv&tellusid=68737

 

Vaholms Brohus

E-mailadres Afdrukken

Droog over de rivier

Vaholms BrohusEen brug met een huis erop! Het ziet eruit als iets uit de film “Bröderna i Mason County” (The bridges of Madison County) met Clint Eastwood, maar deze brug ligt gewoon in de buurt van Skövde.

Vaholms Brohus (brughuis) heeft de mensen sinds de 19e eeuw droog de rivier de Tidan laten oversteken en is waarschijnlijk de enige overdekte brug van Zweden. Het dak zit op de brug om de planken van de brug tegen houtrot te beschermen. In de loop der tijd verviel het opmerkelijke dak met houten dakpannen zo erg dat de brug op instorten stond. De brug is in 1932 gerenoveerd.

Met in gedachten de hysterische interesse voor brughuizen in de verenigde staten, waar dit soort bruggen tamelijk algemeen voorkomt, is het verbazingwekkend dat de Vaholms Brohus zo onbekend is gebleven.

Een aantal van de meest fanatieke Amerikaanse liefhebbers van brughuizen hebben Vaholms Brihus inmiddels ontdekt en in hun lijst met alle overdekte bruggen van de wereld opgenomen.

Meer informatie: http://www.vastsverige.com/en/Skovde/products/49786/Vaholms-Brohus/

 Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.