Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Vakantie Provincies Östergötland Bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden Östergötland

Solkanonen i Åtvidaberg

E-mailadres Afdrukken

Om een uur knalt het!

Solkanonen i ÅtvidabergIn een oude toren uit de 19e eeuw in het Engelse park van de Adelsnäs boerderij in Åtvidaberg vind je iets buitengewoon vreemds – het enige werkende zonnekanon ter wereld!

Zonnekanon? Het is een doordachte constructie die automatisch en met een hard kanonschot aangeeft wanneer de zon op haar hoogste punt van de dag staat. Informatie die oorspronkelijk bedoeld was voor de in het park wandelende personen. Niet zo heel noodzakelijk, maar wel erg leuk.

Het kanon buldert nog steeds. Exact om 1 uur Zweedse zomertijd schijnt de zon door een spleet in de wand door een krachtige lens die het kruit doet ontbranden aan de achterkant van het 6-ponds kanon. Het schot is in de wijde omtrek te horen. Bij bewolkt weer wordt het schot handmatig door een kanonnier afgevuurd.

Zo’n kanonnier kun je zelf worden voor een dag. Als je het kruit hebt aangestoken en een succesvol schot hebt afgevuurd krijg je een mooi diploma.

Meer informatie: http://www.solkanonklubben.se/

 

Stenkullen

E-mailadres Afdrukken

Spookhotel aan de E4

StenkullenOp een heuvel boven Bråviken ligt de vreemdste pleisterplaats van Zweden. Velen die over de E4 aan deze plaats voorbijrijden vragen zich af wat er zich in het reusachtige gebouw met “Hotell Värdshus” op de gevel verbergt en of het werkelijk open is.

Het antwoord is ja, maar de eerlijkheid gebeid om te zeggen dat het overgemeubileerde Hotell Stenkullen al jaren geleden in verval is geraakt en dat het haar hoogtijdagen al lang voorbij is.

Het hotel met haar mooie serre, prachtige olieverfschilderijen en fantastische kroonluchters was een vanzelfsprekende stop voor Jarl Kulle, Birgit Nillsson en andere Zweedse sterren van vroeger. De vaste stroom reizigers nam drastisch af toen de snelweg in de 60-er jaren van de vorige eeuw werd aangelegd. De snelweg werd dwars door de tuin van Hotell Stenkullen gelegd en het leek plotseling verkeerd en overbodig om te stoppen bij het hoge, grijze gebouw uit 1858 waar ooit koning Oscar II nog overnachtte.

Al enkele decennia houdt Maria Svensson het geheel in haar eentje draaiende. Vanuit de keuken verspreidt zich de heerlijke geur van een 100% zelfgemaakte maaltijd die op zich al een tijdreis is: in roomboter gebakken snoekbaarsfilets, rundvleesworst in bouillon en reuzel en kookkoffie. Als je het wilt proeven kun je het best van te voren even bellen.

Men zegt dat het spookt in de gangen  en de twaalf tweepersoonskamers. Het verhaal gaat dat er ’s nachts een lange, donkergeklede man ronddwaalt door het gebouw . Dit verhaal is door verschillende gasten bevestigd.

Meer informatie: http://www.ostergotland.info/Clients.aspx?m=27921&wc=28752

 

Zarah Leander Museet

E-mailadres Afdrukken

Het leven van een Diva

Zarah Leander MuseetWil je een ster zien? Natuurlijk en zeker als het gaat om Zarah Leander, een van de weinige echte diva’s die Zweden heeft voortgebracht.

Zarah Leander was een coole, slagvaardige  en kettingrokende dame met een basstem en nogal controversiële successen in Nazi Duitsland. Zij kocht het landgoed Lönö op Vikbolandet waar zij zich vestigde na haar grote doorbraak.

Tijdens de tweede wereldoorlog deden er bizarre geruchten over haar de ronde. Zij zou van Lönö een geheime basis voor Duitse duikboten hebben gemaakt.

Al voor het einde van de tweede wereldoorlog had het publiek genoeg van haar, maar ze maakte haar comeback in 1949. Zij heeft nooit haar excuus aangeboden voor haar Duitse avonturen en verdedigde zich door te zeggen dat zij een politieke idioot was die alleen maar haar kansen waarnam om carrière te maken.

In Häradshammar, niet zover van Lönö, heeft Birgitte Persson, de voormalige persoonlijke secretaresse van Zarah, een museum over haar goede vriendin en grote idool opgericht.

In het museum vindt je veel herinneringen aan Zarah, zoals jurken, schoenen, meubels, platen en andere curiosa uit het opmerkelijke leven en werken van deze ster.

Zarah Leander ligt, samen met haar derde echtgenoot en pianist Arne Hülphers,  dicht bij het museum begraven, bij de kerk van Häradshammar.

Meer informatie: www.zarahleander.se

 Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.