Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Vakantie Provincies Dalsland Bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden Dalsland

Op deze pagina's laten we je kennismaken met een aantal bezienswaardigheden in de provincie Dalsland. Als je denkt dat er een belangrijke bezienswaardigheid ontbreekt kun je ons dat via onze Contactpagina laten weten.Dalsland

E-mailadres Afdrukken

De verstopte, vergeten provincie

DalslandDalsland is misschien de meest anonieme provincie van Zweden, al doen Västmanland en Medelpad ook heel erg hun best voor deze kwalificatie. Misschien is Dalsland daarom wel zo interessant. Hier vind je veel verborgen schatten naast de enige bezienswaardigheid die echt bekend is geworden – het aquaduct in Haverud.

“Fucking Åmal” de enige stad van Dalsland, die in werkelijkheid niet eens voorkomt in de film van Lukas Moodysson, is een charmant stadje met goedbewaarde wijken met houten huizen en het meer Vänern dat tot bijna in het centrum reikt. Åmal is feitelijk uitgeroepen tot de op een na beste kleine stad van de wereld bij de wedstrijd om de Livcom Awards.

Järbo pronkt met twee van de weinig overgebleven snoep- en frisdrankautomaten van Zweden uit het midden van de vorige eeuw. De automaten zijn inmiddels officieel als cultuurgoed bestempeld.

In de oude papierfabriek van Fengersfors vind je het grensoverschrijdende kunstenaarsproject Not Quite, met werkplaatsen, ateliers, fotolaboratorium, galerie, beeldenpark en kunsthallen met Zweedse en internationale kunst.

In Bengtsfors vind je de enige tentoonstelling van Scandinavië met als thema stro! De achtergrond van Halmens hus (huis van het stro) is dat Dalsland een belangrijke producent van strohoeden was toen deze zo immens populair waren aan het begin van de vorige eeuw.

Tresticklans Nationale park is geheel onverdiend een van de meest onbekende nationale parken van Zweden. Bijna nergens buiten het noorden van Zweden vind je een zo groot stuk nagenoeg ongerepte natuur met een 250 jaar oud oerbos. Het nationale park dat ongeveer 20 kilometer ten noordwesten van Ed ligt wordt doorsneden door meerdere gemakkelijk toegankelijke wandelpaden.

Meer informatie: www.dalsland.com, www.notquite.se, www.halmenshus.com

 Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.