Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Vakantie Provincies Hälsingland Bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden Hälsingland

Op deze pagina's laten we je kennismaken met een aantal bezienswaardigheden in de provincie Hälsingland. Als je denkt dat er een belangrijke bezienswaardigheid ontbreekt kun je ons dat via onze Contactpagina laten weten.Gränsfors

E-mailadres Afdrukken

Bijlencentrum van de wereld

Gränsfors BrukHet kleine dorpje Gränsfors in Hälsningland is het wereldcentrum voor bijlen en bijlcultuur. Hier vind je Gränsfors Bruk met haar bijlensmederij en magazijnverkoop, het bijlenmuseum met 2.000 verschillende bijlen ui t verschillende landen en tijden en diverse cursussen die met bijlen te maken hebben, zoals houthakken en het smeden …

Als je zin hebt in wat beweging kun je het bijlwerpen eens proberen, je uitleven in houthakken of gewoon de bijl laten staan en een wandeling maken door een idyllisch cultuurgebied.

Gränsfors Bruk maakt al meer dan  100 jaar bijlen. Op dit moment werken 15 personen met de productie en verkoop van bijlen, waarvan ongeveer 80 procent geëxporteerd wordt naar 22 landen.

De smederij ligt midden in het dorp en je kan het ritmische gedreun van de smeedhamers horen als je in de buurt komt. Als je tijdens arbeidsuren komt kan je ook binnen een kijkje nemen en het werk van de smeden van nabij volgen.

In Gränsfors vind je ook nog een bloemenvazenfabriek.

Meer informatie: http://www.gransfors.com/htm_eng/index.html

 

Växbo

E-mailadres Afdrukken

Vlas leeft …

Växbo LinDoor het grote bos hoor je de weefgetouwen dreunen. In het mooie Trolldalen in Hälsingland vind je de enige vlasspinnerij van Scandinavië en een linnenweverij in een fabriek die in 1989 geopend is.

Bij de start was er maar één persoon in Zweden die kennis over het machinaal spinnen van vlas had, een 70 jarige oude spinmeester uit de buurt die als raadgever werd ingeschakeld.

Sindsdien heeft Växbo Lin rustieke, maar exclusieve collecties doeken, gordijnen, handdoeken, servetten en confectie geproduceerd. De fabriek, die is overgenomen door de joge en enthousiaste Hanne en Jacob Bruce, heeft een boetiek met een grote koopjesafdeling met tweede keus producten en showmodellen.

De patronen, kleuren en productie zijn gebaseerd op honderden jaren oude tradities uit Häslinglands culturele erfgoed en sommige van de best bewaarde herinneringen aan de gloriedagen van de vlasbewerking vind je in Växbo en Trolldalen.

Bij Kvarndammen, op loopafstand van de fabriek, maakt men brood en handwerk van hoge kwaliteit. Tussen de oude rode, houten huizen is een ultramodern gourmetrestaurant van glas en beton neergestreken. Växbo en Trolldalen behoren tot de beste reisbestemmingen van Midden Zweden.

Meer informatie: www.vaxbolin.se

 Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.