Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Vakantie Provincies Gästrikland Bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden Gästrikland

Op deze pagina's laten we je kennismaken met een aantal bezienswaardigheden in de provincie Gästrikland. Als je denkt dat er een belangrijke bezienswaardigheid ontbreekt kun je ons dat via onze Contactpagina laten weten.Dragon Gate

E-mailadres Afdrukken

Een opmerkelijk stukje China

Dragon GateJarenlang kampte het totaal misplaatste hotel aan de E4 valk buiten Älvkarleby met een catastrofaal slechte omzet en voortdurende dreiging van een faillissement.

Totdat het werd overgenomen door de Chinese “muggenmiddel”-miljardair Li Jingchun die er een belangrijk centrum voor toerisme, cultuur en handel van wilde maken. De belangrijkste reden van zijn aankoop waren de goede energiestromen volgens de feng-shui principers vetelde Li Jingchun.

Het uiteindelijk resultaat is een opzienbarend stukje China midden in het Zweedse bos, met een tempelachtig hoofdgebouw, een plein, een stuk Chinese muur en 200 terracotta soldaten. Het geheel ziet er nu nog misplaatster uit dan voorheen, maar dat maakt het eigenlijk alleen maar interessanter.

In het complex vind je ene restaurant in een drakenboot, een museum, een hotel en een gezondheidscentrum. Er zijn vergevorderd plannen voor een compleet Dragon City in de omgeving met het grootste Buddhabeeld ter wereld en levende panda’s.

Meer inormatie: http://www.dragongate.nu/

 

Fängelsemuseet

E-mailadres Afdrukken

Het meest oncomfortabele onderkomen van Zweden

FängelsemuseetIn het Zweedse gevangenismuseum in Gävle leer je hoe marteling, discipline, bewaking en isolatie toegingen toen de overheid de gevangenen nog met harde hand behandelde.

Het op vernederende wijze enkele uren tentoongesteld worden op een plein in een zgn. Spaanse viool werd nog als een milde straf beschouwd.

In een kelder vind je twee goed bewaarde cellen en je voelt bijna de vlooienbeten en je ruikt bijna  de stank van urine en uitwerpselen.

Een interessant object is de bijl die ooit gebruikt werd bij het terechtstellen van mensen in Gävle. “Nog 54 dagen in deze hel” schreef een gedetineerde op een briefje dat later in een ventilatiekanaal is terug gevonden. In het curiosakabinet vind je in beslag genomen ontsnappingsgereedschap, spuiten, canules en nog veel meer.

Kinderen onder de twaalf jaar mogen het museum alleen bezoeken in gezelschap van hun ouders.

Meer informatie: www.fangelsemuseet.se

 

Mackmyra

E-mailadres Afdrukken

Maak je eigen whisky

MackmyraHet begon allemaal met acht vrienden die in een berghut zaten te brainstormen. Hoe maak je eigenlijk whisky?

Daar had het bij kunnen blijven. Maar in maart 2006 werd de eerste volledig Zweedse maltwhisky bij Systembolaget verkocht, geproduceerd door Mackmyra Svensk Whisky in Gästrikland en tegenwoordig werkt men in twee shifts om aan de vraag te voldoen. Alle grondstoffen, zoals de turf en de twijgen van de jeneverbes die gebruikt worden bij het roken, zijn lokale producten. De fabriek wordt steeds groter. Er zijn inmiddels plannen voor een heel whiskydorp.

“De Zweden hebben een oplossing gevonden voor hun lange, donkere en eindeloze “winternachten – whisky” rapporteert de krant India Today en geeft tegelijkertijd de whisky het hoogste rapportcijfer.

De distilleerderij, waar rondleidingen en proeverijen worden georganiseerd, ligt in een mooi, oud industriegebied met een bijbehorende herenboerderij, een Engels park en een slingerend, bruisend riviertje. Allen dat is al een omweg waard.

Als je een proeverij mee wilt maken moet je wel van te voren boeken.

Meer informatie: http://www.mackmyra.se/content/start/

 

Orientexpressen

E-mailadres Afdrukken

Mystiek in Furuvik

OrientexpressenHeb je er ooit van gedroomd om meet te gaan met de beroemde Oriëntexpres, de luxe trein die zoveel inspiratie leverde voor films en boeken, zoals de “Moord op de Oriëntexpres”?

Een goedkoper alternatief is een reisje naar Furuvik in Gästrikland. Daar staan de klassieke blauwgeschilderde slaapwagons van de Compagnie Internationale des Wagon-Lits klaar – je hoeft alleen maar aanboord te stappen, je hut op te zoeken, de klassieke atmosfeer van deze exprestrein op te snuiven en inslaap te vallen.

Als je de volgende ochtend wakker wordt ben je echter geen meter dichterbij gekomen tot het eindstation Istanbul, of Constantinopel zoals de stad nog heette toen het treinverkeer vanuit Parijs begon in de 19e eeuw.

De wagons, die precies voor de ingang van het park Furuviksparken staan, zijn daar nu permanent geparkeerd en omgebouwd tot jeugdherberg.

Het park met dierentuin en pretpark is een favoriete bestemming voor kinderen en is de laatste jaren steeds meer gespecialiseerd op allerlei soorten open.

Meer informatie: http://www.furuvik.se/#1595

 Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.