Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Vakantie Grote Steden Göteborg Bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden Göteborg

Op deze pagina's laten we je kennismaken met een aantal bezienswaardigheden in Göteborg. Als je denkt dat er een belangrijke bezienswaardigheid ontbreekt kun je ons dat via onze Contactpagina laten weten.Andra Långgatan

E-mailadres Afdrukken

Continentale achterbuurt …

Andra LånggatanOoit was de toegang tot deze straat afgesloten door een schutting, zodat respectabele mensen niet hoefden te zien wat er zich allemaal in de straat afspeelde.

De Andra Långgatan onderscheidt zich nog steeds als de misschien wel enige straat van Zweden met een vervallen continentale stijl. Hier wandelen is als je verplaatsen naar Berlijn, Parijs of een andeere Europese metropool. Goedkope kroegen, sekswinkels, cafés , tattooshops, boetiekjes met merkkleding, kunstwinkels, meubelzaken, kruideniers, platenzaken en zo een beetje alle andere soorten winkels.

De Andra Långgatan en de omliggend straten mag je als toerist in Göteborg niet missen.

Meer informatie: www.linnestaden.org

 

Göteborgs Fiskauktion

E-mailadres Afdrukken

Buitengewoon zilt …

Göteborgs FiskauktionGöteborgs Fiskauktion (visveiling) is een leuke, zeer kleurrijke toeristenbestemming. Ondanks alles is de veiling tamelijk onbekend, terwijl het toch de grootste van Zweden is en open is voor iedereen die het bieden op koolvis, kreeft, schelvis en kisten met andere lekkernijen van de zee die opduiken voor de inkopers van nabij wil volgen.

De vis komt zowel uit de zoete als zoute wateren van het hele land en wordt zowel schoongemaakt als niet schoongemaakt verkocht.

De veiling en de mensen er omheen zijn erg leuk omte zien. De stemmign is zoals men zegt ruw maar hartelijk. Op een echte ‘zilte’ manier.

Het bruist hier de hele dag van de activiteiten,maar de echte veiling begint ’s morgens om half zeven.

Meer informatie: www.gfa.se

 

Hotel Eggers

E-mailadres Afdrukken

Het oude Göteborg

Hotel EggersOp het plein Drottningtorget in Göteborg ligt een van de oudste hotels van Zweden dat nog in gebruik is. En een van de mooiste.

Er hangt een atmosfeer van bedaagde, continentale luxe over Hotel Eggers, dat in 1859 gebouwd werd en als snel een trefpunt voor “heel” Göteborg werd.

Op de veranda dronken de notabelen van de stad aan de punch-tafel. Of men zat wat te flirten in de wintertuin, het Moorse café of het restaurant met haar American Bar.

Eggers is levende geschiedenis. Na de Russische revolutie liep het hotel vol met vluchtelingen uit het oosten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Eggers het adres voor geheim overleg tussen de Duitsers en de geallieerden om te onderhandelen over uitwisseling van krijgsgevangenen. De Zweedse prins Bertil logeerde altijd in kamer 126.

Eggers is nu onderdeel vaneen grote hotelketen, maar maakt een allesbehalve gestandaardiseerde indruk. De sfeer van vroeger heeft met parketvloeren, houten lambriseringen en kristallen kroonluchters  haar speciale charme.

Meer informatie: www.hoteleggers.se

 

Kinesiska Muren

E-mailadres Afdrukken

Het oudste Chinese restaurant van Zweden

Kinesiska MurenEr was eens een achtergelaten Chinese scheepskok die een Chinese vluchtelinge in Zweden ontmoette. Samen begonnen zij een restaurant aan de Skeppsbron in Göteborg. Dat gebeurde in 1959 en het restaurant is inmiddels het oudste nog bestaande Chinese restaurant van Zweden.

De oprichters, Liu Wang Chong en zijn vrouw Liu Sian Ying, zijn inmiddels overleden, maar het restaurant bestaat nog steeds en heeft nog veel van de oorspronkelijke gerechten op het menu staan.

Het was hier dat de klassieker “Tre små rätter” (drie kleine gerechtjes) het levenslicht zag, een deel van de verzweedste keuken die de eigenaren noodzakelijk achten vanwege het enorme Zweedse wantrouwen tegen sterk gekruid voedsel. (Een ander verhaal vertelt dat het gerecht in een Cineest restaurant in Stockholm is ontstaan.)

De toekomst is wat onzeker voor het restaurant, want er wordt gesproken over nieuwe gebouwen en sloopwerkzaamheden in de buurt. Maar vooralsnog gaat het restaurant gewoon op de oude, vertrouwde  voet verder  met goedkope, grote porties eten en een kitscherige inrichting.

Meer informatie: www.kinesiskamuren.se

 

Malmska Valen

E-mailadres Afdrukken

Naar binnen door de bek …

Malmska ValenJe maakt de bovenkaak open met behulp van een lier en je stapt zo naar binnen. Ooit was de opgezette blauwe vinvis in het Naturhistoriska Museet in Göteborg ingericht met houten bankjes en handgedrukt behang en werd soms gebruikt als cafetaria.

Nadat de suppoosten aan het begin van de vorige eeuw eens een stelletje, dat de liefde bedreef in de buik van de walvis, betrapten zijn de openingstijden beperkt tot speciale gelegenheden, zoals algemene verkiezingen ('val' is Zweeds voor verkiezing, maar ook voor walvis). Het is mogelijk om ook op andere momenten toegang te krijgen tot de walvis.

Het bekijken van de Malmska Valen – de enige opgezette blauwe vinvis – van buitenaf is vanwege haar lengte van 16 meter al een belevenis op zich. Het skelet is uit de walvis gehaald en ligt er nu naast in de speciale walviszaal van het museum.

De walvis kwam in 1965 naar Göteborg, waar het 25 ton zware dier dier strandde op een klein rotseilandje in de baai Askimsviken. Het volk was blijkbaar niet genegen het dier te redden. In plaats daarvan werd het arme dier gedood met geweerkogels en speren.

Meer informatie: http://www.gnm.se/kulturvast_templates/Kultur_ArticlePageWide.aspx?id=69692

 

Partille Bokhandel

E-mailadres Afdrukken

Met Shakespeare & Co

Partille BokhandelUitgerekend in Partille vind je een van de meest persoonlijk en gezellige boekenwinkels van Zweden. De villa aan de Göteborgsvägen is werkelijk een echte boekhandel, een cultureel centrum dat kan pronken met een enorm assortiment, zelfs in vreemde talen als Engels en Frans.

Een van de meest opmerkelijke dingen is de speciale afdeling Shakespeare & Co aan de kunstmatige binnenstraat Rue d’Odeon. De afdeling is een kopie van de legendarische Parijse boekhandel met dezelfde naam, die een trefpunt was voor Ernst Hemingway en andere literaire grootheden in de 20-er en de 30-er jaren van de vorige eeuw. De partille-versie van Shakespeare & Co beschiktover een unieke verzameling boeken over die periode.

Neem de trap naar beneden naar de Metro, een parijs metrostation, en je bevind je vanzelfsprekend op de reisboekenafdeling.

Achter de boekhandel staan twee voormalige leraressen, Margaretha von Geijer en Gunilla Ericsson, die naast het verkopen van boeken veel extra activiteiten zoals lezingen en schrijversavonden organiseren. Dat kun je ook zien aan twee pilaren die helemaal volstaan met handtekeningen van schrijvers.

Meer informatie: www.partillebokhandel.se

 Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.