Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Vakantie Provincies Lappland Bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden Lappland

Hier vind je de leukste bezienswaardigheden van LapplandBuddhastatyn i Fredrika

E-mailadres Afdrukken

Geduldig afwachtend

Bovenop een berg bij Fredrika in Lappland staat een 8 meter hoog Boeddha-beeld van Messing rustig te wachten tot hier de grootste boeddhistische tempel van Europa gerealiseerd zal worden.

De boeddhistische oppermonnik in Zweden in Zweden, Phramaha Boonthin Taosiri, werd lyrisch toen hij voor de eerste keer het bergplateau beklom met haar tientallen kilometers uitzicht over bossen en meren. Een perfecte plaats voor meditatie, stilte en gebed. De boeddhistische leiders in Zweden constateerden als snel dat de energie hier zo sterk was dat vermoeide gepensioneerden binnen 10 minuten weer helemaal fit werden.

Hierdoor ontstonden de plannen voor het bouwen van een tempel met een oppervlakte van 400 m2 met een permanente bemanning van 7 boeddhistische monniken en leerlingmonniken.

Boeddhisten van over de hele wereld zamelen al jarenlang geld in voor het project, maar de politiek chaos in Thailand in combinatie met de globale financiële onrust hebben ervoor gezorgd dat de financiering nog altijd niet rond is.

Er ontbreken nog een aantal miljoenen kronen voor met de bouw gestart kan worden en niemand schijnt te weten of en wanneer  de bouw gaat starten. De Tempelberg en haar geduldige Boeddha zijn inmiddels toch ene fantasieprikkelende attractie geworden die jaarlijks duizenden bezoekers trekt.

Meer informatie: http://www.asele.se/default.asp?path=25903,26791&pageid=39076

 

Jokkmokks Marknad

E-mailadres Afdrukken

Rustiek feest …

Midden in de winter explodeert het plaatsje Jokkmokk in een carnavalachtig feest. De koudste markt ter wereld is al sinds 400 jaar een kleurrijke traditie.

Het is rendieren, sneeuwdriften, een gekrioel van mensen in Samische klederdracht, een massief aanbod op cultureel gebied en rustieke feesten op de avonden.

Het niveau ligt hier duidelijk hoger dan bij andere markten met hun gebruikelijke aanbod van goedkope spullen en snoepgoed.

In de 17e eeuw ging het er vermoedelijk allemaal wat minder vrolijk toe, omdat de markt toen door de koninklijke macht werd georganiseerd om belasting te innen, Gods woord te verkondigen en om haar macht te tonen.

Meer informatie: www.jokkmokksmarknad.se

 

Kiruna

E-mailadres Afdrukken

De merkwaardigste stad van Zweden

Een merkwaardigere stad dan Kiruna zul je in heel Zweden niet vinden. Verstrooid tussen de kromme dwergberken op het bergplateau, overgeleverd aan de woeste elementen en geheel afhankelijk van de mijnbouw is Kiruna nu gedwongen om de gehele stad te verhuizen vanwege het toenemende instortingsgevaar door het steeds verder uithollen van de mijnen onder de stad.

Dat wordt een ongeëvenaard spektakel, want hoe verhuis je eigenlijk het  stadhuis uit 1963 van 50 bij 50 meter, dat de status van monument heeft en daarom niet gesloopt mag worden. Of de fantastische houten kerk uit 1912 die onlangs nog is uitgeroepen tot de mooiste houten kerk van Zweden.

Er wordt gesproken om de huizen op verrijdbare onderstellen te zetten en ze naar de nieuwe locatiebij de dagmijn in Luossavara te rollen. De architecten gaan zich ondertussen te buiten aan de meest wilde plannen, zoals een binnengalerij met tropisch regenwoud en een indoor skihelling.

Een toer door de mijn wordt aanbevolen. Het is de grootste ondergrondse ijzermijn ter wereld. Zomers rijden er dagelijks meerdere bussen met toeristen door de mijn.

Het kan nog merkwaardiger. Net buiten Kiruna ligt de grootste civiele raketbasis van Europa – Esrange. Vanaf deze basis wil de luchtvaartmaatschappij Virgin Galactic vanaf 2012 vluchten met ruimtetoeristen gaan uitvoeren.

En dan is er nog het ijshotel  dat wordt aanbevolen door veel reisorganisatie en bekende persoonlijkheden. Als je een keer in Kiruna geweest bent dan vergeet je dat nooit meer.

Meer informatie: www.kiruna.se

 

Linbanan i Guldriket

E-mailadres Afdrukken

Een kroeg in een cabine

Hier is de restauranttafel met het beste uitzicht van Zweden - een kabelbaancabine die zich in een rustig tempo over bossen en hjortronvelden beweegt.

Onder het gebot van een rendierbiefstuk beleef je de wonderlijk ervaring om met een gangetje van zo'n 10 kilometer per uur langs de langste kabelbaan ter wereld te zweven. Er is een toilet aan boord.

De kabelbaan is oorspronkelijk gebouwd om erts te vervoeren in de koude, sneeuwrijke winter van 1942-1943 tussen de mijn in Kristineberg en de smelterij in Boliden en werd uiteindelijk bijna 100 kilometer lang. Nadat de kanbelbaan vrijwel onafgebroken aan het werk is geweest sinds haar opening werd dit monument van Norrlandse eigenwijsheid in 1986 stil gezet.

Vandaag de dag is er een traject van 13,6 kilometer tussen Örträsk en Mensträsk in Västerbotten geopend voor personenvervoer. Je kunt de reis in beide richtingen maken en je maakt je terugreis per bus.

De tocht met de kabelbaan over de boomtoppen duurt ongeveer 2 uur. De cabines zijn geïsoleerd en de kabelbaan gaat het gehele jaar door.

In het oude mijndorp Mensträsk vind je het restaurant Krogen i Skogen.

Meer informatie: http://www.goldoflapland.com/

 

Sagabiografen i Adak

E-mailadres Afdrukken

De wederopstanding van een amusementstempel

In het plaatsje Adak, in het zuiden van Lappland, bedreef men mijnbouw en stond er een verrijkingsfabriek. Het dorpje floreerde en er woonden ongeveer 1.200 mensen.  Maar toen de mijnen en de fabriek in 1978 werden gesloten sliep het dorpje in. Veel gebouwen werden afgebroken en de oude Sagabiografen (bioscoop) werd dichtgetimmerd en vergeten. Het pand raakte overwoekerd door planten.

Toen een groep dorpelingen de oude bioscoop herontdekten vonden ze een enorme cultuurschat. Alles was nog precies als toen Edit en Östen Dahlberg hun bedrijf in 1965 sloten – dat wil zeggen zoals in de 40-er jaren van de vorige eeuw. Er was in alle jaren geen ruitje gesneuveld en zelfs alle oude filmaffiches hingen nog aan de muren. De hele atmosfeer was nog volkomen intact.

Je zou haast denken dat Edit en Östen even een paar uurtjes wegwaren en snel zouden terugkomen, want op de keukentafel stond nog gewoon  gedekt met een thermoskan en twee kopjes.

Na een zorgvuldige restauratie is de Sagabiografen een museum geworden en bestempeld tot cultureel erfgoed. Ieder jaar wordt er in de derde week van juli een filmfestival gehouden. Het festival werd bezocht door bekende Zweedse acteurs als Jonas Gardell, Björn Kjellman, Kim Anderzon en Sissela Kyle.

Meer informatie: www.sagabiografen.ac.se

 

Violas

E-mailadres Afdrukken

Net gekleed in het moerasgebied

In het kleine dorpje in Västerbotten met de fantastische naam Blattnickelse ligt sinds mensenheugenis, nou ja sinds 1932, de kledingwinkel die vernoemd is naar de op zijn minst even fantastische Viola.

In deze legendarische winkel met zijn donker gebeitste originele inrichting vind je een enorme hoeveelheid dames-,  kinder- en herenkleding op een oppervlakte van slechts 20m2. Het is een winkel zoals ze eigenlijk niet meer bestaan.

De winkel is genoemd naar de oprichtster Viola Alenius, maar sinds 1968 staat haar dochter Magdalena Wallström achter de toonbank.

Maud Olofsson, de leidster van de Centerpartiet, heeft hier ooit een paar slipjes gekocht. Die bevielen haar zo goed dat zij later nog een bestelling voor 10 paar stuurde.

Meer informatie: http://www.blattnicksele.se/old/violas.htm

 Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.