Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Evenementen

Evenementen
  Print EMAIL help
Vorige maand Vorige dag Volgende dag Volgende maand
Bekijk per jaar Bekijk per maand Bekijk per week Bekijk vandaag Zoeken Ga naar maand
Luciadagen
Zaterdag 12 December 2020

Elk jaar op de 13e december wordt het Luciafeest gevierd. Zoals de meeste, typisch Zweedse, feesten staat ook dit feest in het teken van het wisselen der seizoenen.

Het feest wordt gevierd in de familiekring, op scholen, kantoren, fabrieken, ziekenhuizen, bejaardenhuizen, etc.Een daartoe uitverkoren meisje draagt een lange witte jurk met rode sjerp en op het hoofd heeft zij een krans met brandende kaarsjes. Zij loopt vooraan in een stoet met andere meisjes en jongens ('gossar'). Hierbij zingt men het Lucia-lied, waarin wordt gezongen over de terugkeer van het licht na de donkerste dagen van het jaar.

De laatste jaren hebben de media zich ook op dit feest gestort. Iedere stad en ieder dorp van enige betekenis heeft wel een 'Lucia van het jaar'. Elk jaar wordt om 06.00 uur direkt de intocht van Lucia in Stockholm uitgezonden op de televisie.

Het feest dankt zijn naam aan de Heilige Lucia die in 304 in Syracuse op Sicilië de marteldood stierf. Volgens een oude legende is Lucia, rond 1200, verschenen aan de oevers van het Vänern-meer met een schip vol voedsel voor de nood lijdende bevolking.

Locatie : Geheel Zweden

Terug


Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.