Zweden Info

...de grootste Nederlandstalige website over Zweden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Zweden Info


Wiegelied

E-mailadres Afdrukken

Een nieuw boek van Cilla & Rolf Börjlind in de spannende serie Rönning & Stilton.

Op een nacht vindt de dakloze Muriel een huilend meisje midden in het centrum van Stockholm. Ze heet Folami en is een vluchtelingetje. Muriel neemt het kind onder haar hoede en brengt het naar haar tijdelijke onderkomen.

Elders, in Småland, wordt een graf ontdekt met daarin het lichaam van een jongen wiens keel is doorgesneden. Het team van commissaris Mette Olsäter, met daarin de jonge rechercheur Olivia Rönning, gaat naar de plaats delict om de moord te onderzoeken. In de buurt van het graf wordt een mes gevonden met een inscriptie die erop wijst dat de jongen het slachtoffer is van een Roemeense criminele organisatie.

Tom Stilton biedt zijn hulp aan bij het onderzoek en wordt samen met Olivia naar Boekarest gestuurd om te achterhalen wie de jongen en zijn moordenaars kunnen zijn. Ze komen een verdachte organisatie op het spoor. Hun onderzoek blijft echter niet onopgemerkt en algauw verkeren ze in levensgevaar.

 

Nieuwe munten en bankbiljetten

E-mailadres Afdrukken

Hebt u nog Zweedse kronen in huis? Dan is het opletten, want Zweden heeft op 1 oktober 2015 nieuwe bankbiljetten in omloop gebracht met daarop de beeltenissen van schrijfster Astrid Lindgren (20 kronen), de kunstenaar Evert Taube (50 kronen), filmregisseur Ingmar Bergman (200 kronen) en voormalig VN-secretaris Dag Hammarskjöld (1.000 kronen). De oude biljetten van 20, 50 en 1000 kronen zijn 30 juni 2016 niet meer geldig.

Op 3 oktober 2016 volgen nieuwe biljetten met de afbeeldingen van de actrice Greta Garbo (100 kronen) en de zangeres Birgit Nilsson (500 kronen). De oude biljetten van 100 en 500 kronen zijn na 30 juni 2017 niet meer geldig.

Zweden gaat op 3 oktober 2016 ook nieuwe munten van 1, 2 en 5 kronen invoeren. De munt van 10 kronen blijft geldig. Met de huidige munten van 1, 2 en 5 kronen kan na 30 juni 2017 niet meer betaald worden.

Het beste is dus om de Zweedse kronen op tijd uit te geven of te schenken aan een goed doel.

Bron: Sveriges Riksbank

 

Henning Mankell - Zweedse laarzen

E-mailadres Afdrukken

Op een herfstnacht schrikt ex-chirurg Fredrik Welin wakker: zijn huis, op een eilandje in de Oostzee, staat in lichterlaaie. Ternauwernood weet hij het brandende huis te ontvluchten. Hij heeft nog net tijd om twee linkerlaarzen aan te trekken.

De volgende morgen is zijn woning tot de grond toe afgebrand. Fredrik moet zijn leven opnieuw vorm zien te geven, en dat terwijl hij wordt beschuldigd van brandstichting. Hij voelt zich oud en ontheemd, zelfs als zijn grillige dochter opduikt om hem te steunen. Maar dan ontmoet hij de jonge journaliste Lisa. Zij wekt heel andere gevoelens in hem op; gevoelens die hij bijna vergeten was.

 

Millenium IV - David Lagercrantz

E-mailadres Afdrukken

Mikael Blomkvist en Lisbeth Salander zijn terug! Hij is een charmante man, een kritische journalist van middelbare leeftijd, en uitgever van het beroemde en beruchte tijdschrift Millennium. Zij is een jonge, gecompliceerde vrouw met piercings en tattoos én ze is een computerhacker van wereldklasse. In Wat ons niet zal doden kruisen Mikaels en Lisbeths wegen opnieuw en gaat hun verhaal van Stieg Larssons Millennium-serie verder.

Lees meer...
 

Alle activiteiten

E-mailadres Afdrukken

Hier vind je een aantal aanbieders van activiteiten in Zweden op onze site per provincie in een handig overzicht. Er zit vast wel een leuke activiteit voor je bij.

Lees meer...
 


Pagina 1 van 2

Nieuwsflits

16-02-2014 - MALÅ - De Zweedse post heeft noodgedwongen brieven met poep verstuurd. Bij het sorteren van de post kwamen medewerkers erachter dat iemand het was gelukt om poep in de brievenbus te doen. Dat meldt The Local. "We vinden soms wel rare dingen in de brievenbus, maar hier had ik nog nooit van gehoord", zegt een woordvoerder. De post besloot de brieven toch rond te brengen, in een plastic tasje en met een briefje erbij. De schatting is dat zestig mensen post met poep hebben gekregen. De Zweedse post heeft aangifte gedaan, maar het zal moeilijk worden om de dader te vinden.